VSNU

Ruim 2.000 professoren bezorgd over toekomst kenniseconomie

PERSBERICHT

Den Haag, 13 april 2011 - Tweeduizend en achtenzestig professoren ondertekenen een manifest om hun zorgen te uiten over de gevolgen van de bezuinigingsplannen van het kabinet voor de toekomst van de Nederlandse kenniseconomie. "Wetenschap is steeds meer een topsport aan het worden, maar het kabinet steekt onze banden leeg," aldus prof. dr. mr. Nora van Oostrom-Streep, die namens de professoren het manifest aanbiedt.

Prof.mr. Oostrom-Streep overhandigt manifest aan CDA en VVD Prof.mr. Oostrom-Streep overhandigt manifest aan CDA en VVD

Hoeveel namen heeft dit kabinet voor bezuiniging? Op 21 januari verzamelden al meer dan duizend professoren zich in Den Haag om in het grootste cortège in de Nederlandse geschiedenis langs de regeringsgebouwen te lopen. Met het manifest brengen de professoren opnieuw het belang van het hoger onderwijs voor de Nederlandse samenleving voor het voetlicht, vlak voor de Tweede Kamerbehandeling van de langstudeerderswet. De langstudeerdersregeling is één van de zeven door het kabinet aangekondigde bezuinigingsmaat-regelen op het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Deze bezuinigingen zijn flinke klappen voor het hoger onderwijs en een dreun voor de Nederlandse kenniseconomie."Niemand ontkent dat er studenten zijn die te lang studeren. Universiteiten willen investeren in studiesucces en de ruimte krijgen om studenten zo nodig de wacht aan te zeggen. Maar de langstudeerderswet is een grove en foute oplossing voor dit probleem. De Eskimo's hebben veel namen voor sneeuw. Hoeveel namen heeft dit kabinet voor bezuiniging?' aldus Sijbolt Noorda, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU).

Langstudeerderswet ten koste van onderwijskwaliteit Op 14 april bespreekt de Tweede Kamer het wetsvoorstel `verhoging collegegeld langstudeerders. Deze regeling komt neer op een jaarlijks bezuiniging van EUR 370 miljoen op het hoger onderwijs. Hiervan wordt een deel opgebracht door een verhoging van het collegegeld met EUR 3.000 voor te lang studerende studenten en een deel door een korting van ca. EUR 190 miljoen jaarlijks op universiteiten. Onder het mom van het afstraffen van luie studenten zit een forse bezuiniging op het hoger onderwijs verpakt. Daardoor klinkt de langstudeerderswet misschien redelijk, maar de uitkomsten zullen de Nederlandse economie bepaald niet verder helpen. Ook de Raad van State constateert dat de vooraf bepaalde financiële taakstelling enerzijds en het bevorderen van de onderwijskwaliteit en het studiesucces anderzijds niet met elkaar te verenigen zijn. De voorgenomen bezuinigingen zullen een desastreus effect hebben op de onderwijskwaliteit en de door iedereen gewenste vermindering van de studie uitval.

Bezuinigingen haaks op uitvoering Veerman
De aangekondigde bezuinigingen op het hoger onderwijs staan haaks op de adviezen van de commissie Veerman die universiteiten en het kabinet omarmen.

De commissie Veerman benadrukte dat investeringen in het hoger onderwijs nodig zijn om Nederland in de top vijf van meest concurrerende wereldeconomieën te brengen. Dat deze investeringen noodzakelijk zijn blijkt uit het feit dat de Nederlandse uitgaven aan universiteiten zijn gedaald van 1,1% van het BNP in 1980 naar 0,6% nu.

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Olivier Morot: 070-302 14 15 / 06-43 26 97 55.