Airport Weeze


Vliegverkeer Pasen 2011:

Airport Weeze verwacht voor het eerst minder passagiers

Met ca. 125.000 passagiers verwacht Airport Weeze gedurende de komende Paasvakantie ongeveer 12% minder passagiers dan in dezelfde periode verleden jaar.
Daarmee wordt de internationale luchthaven na een periode van 4 jaar met een 2-cijferige groei per jaar- voor de eerste keer geconfronteerd met een teruggang in passagiers.
De vliegtax, welke begin dit jaar in Duitsland is ingevoerd, heeft zeer nadelige gevolgen voor de dichtbij de grens gelegen luchthaven. De grootste aanbieder van vluchten op Airport Weeze, de Ierse low-cost-airline Ryanair, had als gevolg van deinvoering van deze extra belasting al enige lijndiensten geschrapt. Ook in het vakantie-vliegverkeer heeft de vliegtax er toe geleid dat een in Weeze gestationeerd vliegtuig van XL-Airways door de reisorganisatie in Nederland is teruggetrokken.
Ludger van Bebber: De extra vliegtax voor de passagiers geeft ook voor het komende zomerprogramma al een duidelijke tendens aan. Er zijn weliswaar ook positieve ontwikkelingen -zoals de start van Air Berlin vanaf Weeze en de nieuwe vluchten van Ryanair naar Rhodos en Cyprus- echter het is duidelijk dat wij in het zomerseizoen in zn totaliteit minder passagiers zullen kunnen begroeten. Over het gehele jaar 2011 houden we rekening met ca. 20% minder passagiers."

Op de eerste (vrij-)dag van de vakantie verwacht de luchthaven ca. 8.000 passagiers, in het paasweekeinde starten en landen ca. 22.500 passagiers in Weeze. Het vliegschema van de 3e grootste luchthaven in Nordrhein-Westfalen geeft tijdens deze zomer 53 bestemmingen aan, die nonstop worden aangevlogen. Tot de topfavorieten in de paasvakantie behoren dit jaar ook Londen, Mallorca en het vasteland van Spanje met Barcelona, Alicante en Malaga.

Meer over Airport Weeze:
Airport Weeze (NRN) is met 2,9 miljoen passagiers in 2010, de 3e grootste luchthaven in NRW. Gestart op 1 mei 2003 is het één van de nieuwste luchthavens in Europa en tevens één van de eerste private luchthavens in Duitsland. De internationale luchthaven is gelegen in de Kreis Kleve, direct aan de Duits-Nederlandse grens, ca. 35 km vanaf Venlo en ca. 55 km vanaf Nijmegen, goed bereikbaar via de A73/A77/A57. Binnen een afstand van 1 uur rijden per auto wonen meer dan 10 miljoen mensen. Van de passagiers komt 50% uit Nederland en 50% uit de regio Niederrhein, het Roergebied en het Rheinland. Het verreweg grootste bedrijf op de luchthaven is de Low Cost-Airline Ryanair, dat op Airport Weeze haar 3e Duitse basis heeft met op dit moment 7 gestationeerde vliegtuigen. In totaal vliegen 8 Airlines naar meer dan 50 bestemmingen nonstop. Meer dan 1.250 personen (2010) op de luchthaven en bij de hier gevestigde bedrijven en organisaties. Het totale grondgebied van de luchthaven, incl. de terreinen voor andere bedrijvigheid, heeft een oppervlakte van 620 ha.