Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leeuwarden, 13 april 2011

Fries StraatFestival: eerste acts bekend
Negen nationale premières en meer dan driehonderd voorstellingen

Het Fries StraatFestival heeft de eerste acts geboekt. Onder deze eerste namen bevinden zich zowel regionale, nationale als internationale toppers. Nooit eerder boekte het Fries StraatFestival negen nationale premières. Met de nadruk op kwaliteit wordt ook dit jaar het programma zorgvuldig samengesteld. Met meer dan driehonderd shows is het voor jong en oud van 27 tot en met 29 mei in Leeuwarden weer optimaal genieten.

Eén van de internationale toppers is het Belgische Wurre Wurre. Oude glorie is in ere hersteld en een garantie voor een training van de lachspieren. Het Franse Compagnie Filophile zal zorgen voor een spectaculaire diaboloshow. In Europa wonnen zij met hun show al verschillende prijzen. Het Franse kleermakersduo van Banc Public zoekt al dansend en vol acrobatische hoogstandjes hun weg zoekt naar een nieuw bestaan.

Tegelijkertijd trekken in het centrum van Leeuwarden de reusachtige draken van Abacus Theater ten strijde om het onrecht uit de stad te verbannen. El Capstok showt 't Wezen van Saeftinghe aan het publiek en Medusa brengt het bos de stad in.

Speciale kindervoorstellingen
Ook voor kinderen is er dit jaar tijdens het Fries StraatFestival weer volop vermaak. Vrijdagmiddag 27 mei wordt er afgetrapt met de speciale kindermiddag. In de Friese succesvoorstelling Tomke siket om 'e kluts van Tryater gaat Tomke op zoek naar de kluts van oma Beer. Lejo is niet alleen bij kinderen een succes, maar ook bij ouders. Eerder was hij te zien in Sesamstraat en op Lowlands en nu eind mei ook in Leeuwarden. Het Belgische Theater FroeFroe komt met maar liefst vier acts naar Leeuwarden. Allemaal zijn ze een garantie voor kinderlijk vermaak. FroeFroe's pretpakket is hier één van en bestaat uit vier traditionele kermisspellen, maar dan anders.

Muziek
Ook de eerste muzikale acts zijn geboekt. Het Belgische Les Truttes sluit de zaterdagavond op het Oldehoofsterkerkhof af met een energiek hoogstandje. Deze band zorgt al vijftien jaar voor unieke shows met een creatieve mix van muziek en spektakel. Met hun nieuwe kostuums, nieuw decor, nieuwe songs en nieuwe show spetteren ze van het Oldehoofsterkerkhof af. Pianist, zanger en jazztalent Ruben Hein zal Leeuwarden betoveren met zijn jazzy sound. Dit talent is genomineerd voor een 3FM award in de categorie beste nieuwkomer en beste zanger. Het internationaal bekende Lefties Soul Connection zorgt voor een show vol pure , spetterende en rauwe funk. Onno Smit, de zanger en gitarist van deze Amsterdamse funkband treedt daarnaast ook solo als singer-songwriter op. Het recept voor de muzikale dinershow Soep zonder Ballen van de Leeuwarder band Achter Gordijnen van Vrijheid en Michiel de Koning, bestaat uit prachtige akoestische Nederlandstalige liedjes met onconventionele instrumenten.

EINDE PERSBERICHT