Gemeente Halderberge


Halderberge beëindigt proef verplaatsing weekmarkt Oudenbosch en autoluwmaken winkelgebied

De gemeente Halderberge heeft, in overleg met de ondernemers en de marktkooplieden, besloten de proef tot plaatsing van de weekmarkt op de kop van de haven in Oudenbosch te beëindigen. De reden hiervoor is dat verreweg het grootste deel van de ondernemers aangaf sinds de komst van de weekmarkt omzetderving te hebben. Uiteindelijk vond het college het niet langer verantwoord de proef met de weekmarkt en autoluw maken winkelgebied te continueren.

In 2010 besloot de gemeente de markt voor een proefperiode van een jaar te verplaatsen van het parkeerterrein aan de Julianalaan naar de Kade en de Kaaistraat in Oudenbosch. Reden hiervoor vormde de Detailhandelsnota en het rapport Weekmarkt en standplaatsen, waarin als voordeel de kruisbestuiving tussen winkelgebied en weekmarkt is benadrukt. De proef werd gecombineerd met de proef autoluw maken winkelgebied Oudenbosch, om het centrum van Oudenbosch aantrekkelijker en veiliger te maken voor toeristen en winkelend publiek. Daarvoor worden sinds oktober de Fenkelstraat, Prof. Van Ginnekenstraat, Varkensmarkt, Kade en Kaaistraat wekelijks op dinsdag afgesloten voor het verkeer.

Om ontwikkelingen tijdig te signaleren is daarbij afgesproken de situatie maandelijks in overleg met de belanghebbenden te monitoren. Hierbij bleek een overwegend positieve houding van de marktkooplieden over de nieuwe locatie, terwijl een meerderheid van de bezoekers aangaf geen voorkeur te hebben qua locatie. De maandelijkse enquêtes uitgevoerd door het Hoofdbedrijfschap Detailhandel wezen echter ook op een omzetderving voor de middenstand in het betrokken gebied. Deze situatie verslechterde zelfs naarmate de proef duurde.

De ondernemersvereniging `Ondernemers Koepelcentrum' gaf daarom aan langer doorgaan van de proef schadelijk te vinden voor de omzet van de ondernemers en pleitte voor verplaatsing naar het parkeerterrein aan de Rooseveltstraat. Hierdoor kan de afsluiting van de straten worden opgeheven wat de bereikbaarheid ten goede komt. Op korte termijn bleek hierover echter geen overeenstemming te bereiken met belanghebbenden en vormt de stroomvoorziening een knelpunt. Omdat voortzetting op de huidige locatie niet langer verantwoord is kiest de gemeente er nu voor beide proeven te beëindigen en de weekmarkt terug te plaatsen naar het parkeerterrein bij de Emté aan de Julianalaan. De gemeente streeft ernaar de verplaatsing per 19 april a.s. te realiseren.