Raad van State


woensdag 13 april 2011
Zitting over de intrekking door de minister van Binnenlandse Zaken van de verklaring van geen bezwaar die eerder aan een medewerkster van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) was afgegeven. De vrouw had deze verklaring nodig om haar vertrouwensfunctie bij de AIVD te behouden. De minister heeft de verklaring ingetrokken, omdat de vrouw staatsgeheime informatie over de aanloop naar de oorlog in Irak zou hebben verschaft aan De Telegraaf. Het Openbaar Ministerie heeft de vrouw strafrechtelijk vervolgd omdat het verschaffen van staatsgeheimen een strafbaar feit is. De strafrechter heeft de vrouw vrijgesproken, omdat het bewijs tegen haar naar het oordeel van de rechter onrechtmatig was verkregen. Volgens de minister hoeft deze vrijspraak echter geen gevolgen te hebben voor zijn besluit om de verklaring van geen bezwaar in te trekken. De vrouw is het hier niet mee eens. Zij vindt dat zij zich niet heeft kunnen verweren, omdat ze geen inzicht heeft gekregen in het bewijs dat tegen haar is verzameld. Nu de strafrechter bovendien heeft vastgesteld dat dit bewijs onrechtmatig is verkregen, had dit ook niet mogen worden gebruikt in deze procedure over de intrekking van de verklaring, aldus de vrouw. De rechtbank in Den Haag verklaarde in september 2010 een eerder beroep van de vrouw ongegrond. Tegen die uitspraak komt zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201010013/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

10.45 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Wervershoof (nu Medemblik) van het bestemmingsplan 'Recreatiegebied De Vlietlanden'. Het plan maakt de permanente bewoning mogelijk van de recreatiewoningen op recreatiepark De Vlietlanden. Een aantal inwoners van Wervershoof is het niet eens met het bestemmingsplan. Zij wonen 1,5 tot 2 kilometer van het recreatiepark. De inwoners vinden dat de gemeenteraad niet had mogen toestaan dat de recreatiewoningen ook permanent worden bewoond, omdat dit zou leiden tot schadeclaims van omwonenden. De inwoners vinden dat zij - als belastingbetaler - indirect opdraaien voor deze kosten. Daarom zijn zij in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op zijn beroep, verzoeken zij de Raad van State het bestemmingsplan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201011985/2) Zitting over de vaststelling door het college van burgemeester en wethouders van Pijnacker-Nootdorp van het uitwerkingsplan 'Bedrijventerrein Emerald 2010'. Het plan maakt de aanleg van een bedrijventerrein aan de A13 in het dorp Delfgauw mogelijk. Het bedrijventerrein komt naast een bestaande woonwijk te liggen. 35 bewoners van die wijk vrezen verkeersoverlast, doordat de ontsluiting van het bedrijventerrein niet goed zou zijn geregeld. Ook vrezen zij onveilige situaties. Daarom zijn zij tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroep, verzoeken zij de Raad van State uitwerkingsplan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201100213/2)

15.00 uur

Zitting over de dwangsommen die het college van gedeputeerde staten van Noord Brabant heeft opgelegd aan een biovergistingsbedrijf aan de Parallelstraat in Oijen. Volgens het provinciebestuur overtreedt het bedrijf op vijf punten de normen uit de milieuvergunning. Het zou gaan om vier overtredingen van de geurnormen en één overtreding van de geluidsnorm. Het bedrijf voert aan dat het provinciebestuur de dwangsommen had moeten intrekken omdat het bedrijf inmiddels op alle punten aan de vergunning zou voldoen. Daarom komt het bedrijf tegen de dwangsommen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 201010845/1 en 201012045/1)