NOC*NSF


---


Arnhem, 13 april 2011

110 miljoen extra voor de sport

Staatssecretaris Fred Teeven maakt toezegging kabinet Rutte waar en zorgt voor extra geld voor de sport. In zijn Beleidsvisie kansspelen, die vandaag in de Tweede kamer wordt besproken, stelt hij twee concrete maatregelen voor. Er komen extra trekkingen van de Lotto voor de sport en het prijzengeld van de Staatsloterij wordt verlaagd zodat daar middelen vrijkomen die dan aan de sport besteed gaan worden. Deze maatregelen leveren de sport per jaar 110 miljoen euro extra op.

In de brief van staatsecretaris Fred Teeven (VVD, Ministerie van Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer over het kansspelbeleid zet Teeven o.a. uiteen dat hij bereid is om het prijzengeld van de Staatsloterij te beperken en het vrijkomende geld voor de sport ter beschikking te stellen. De staatloterij keert nu ongeveer 70 % van de inleg uit aan prijzen. De rest gaat, na aftrek van kosten, naar de minister van Financiën als inkomsten voor de staat. Als het kabinet dat prijzengeld terugbrengt tot 60 % is dat in de prijzen zelf nauwelijks merkbaar, maar levert het de sport bijna 90 miljoen per jaar op. En dat zonder dat er minder inkomsten naar de minister van financiën gaan en ook zonder dat de andere goede doelen minder uitgekeerd krijgen.

Fred Teeven stelt als tweede maatregel voor om de Lotto toe te staan een wekelijkse Euro Jackpot te organiseren. De verwachting is dat dit extra spel de sport in Nederland meer dan 20 miljoen per jaar op zal leveren. Met deze twee maatregelen zorgt de regering er voor dat er meer geld voor de sport komt zonder dat dit de belastingbetaler geld kost.

André Bolhuis, voorzitter van NOC*NSF: "Ik snap heel goed dat het kabinet zelf nu geen extra middelen voor de sport heeft, terwijl we wel met de sport in Nederland verder willen. Vandaar dat NOC*NSF enthousiast is over de plannen die vandaag in de Tweede Kamer worden besproken. Het is nu aan de Kamerleden om het kabinet hierover kritisch te bevragen en dan het laatste zetje te geven."

De sport gaat van die extra middelen 70 % gebruiken voor de verbreding van de sportdeelname en 30 % voor het bereiken van de mondiale Top 10 van de wereld. Op die manier heeft iedereen in Nederland er wat aan.

Gerard Dielessen, Algemeen Directeur NOC*NSF: " De aangekondigde maatregelen van Fred Teeven komen de sport erg goed uit. De sport staat dan ook vierkant achter de visie van het kabinet dat liberalisering van de Nederlandse kansspelmarkt altijd gepaard dient te gaan met een afdrachtverplichting aan doelen van algemeen Nederlands belang, zoals aan de Nederlandse sport.


-----------------------

Nederlands Olympisch Comité
Nederlandse Sport Federatie
Papendallaan 60
Postbus 302
6800 AH Arnhem
Telefoon (026) 4834400
Telefax (026) 4821245


---- --