Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

PvdA Noord-Holland stelt vragen over Spijkerboorroute Schiphol

"Aanvliegroute Schiphol verleggen"

De Spijkerboorroute, één van de aanvliegroutes van Schiphol, moet verlegd worden. Op die manier moeten drukke woongebieden in Hoofddorp en Nieuw-Vennep worden ontzien. Dat stelt PvdA-statenlid Gohdar Massom. Hij heeft hier schriftelijke vragen over gesteld aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

De Spijkerboorroute liep oorspronkelijk na het opstijgen vanaf de Kaagbaan tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep door en boog ter hoogte van Bennebroek af naar het noordoosten, langs de oostkant van Haarlem. Sinds medio 2006 is de bocht in deze vliegroute naar het noorden opgeschoven, waardoor vliegtuigen dwars over de dichtbevolkte nieuwe Vinexwijk Floriande zijn gaan vliegen.

In 2008 is binnen de Alderstafel afgesproken een onderzoek te doen naar de verlegging van de Spijkerboorroute. In januari 2011 heeft de Bestuurlijke Regie Schophol (BRS), die onder voorzitterschap staat van de provincie Noord-Holland, echter besloten geen verder onderzoek meer te doen. De PvdA wil nu weten wat de reden is van dit besluit.

PvdA-statenlid Gohdar Massom: "De PvdA vindt de nationale luchthaven Schiphol belangrijk als bron van werkgelegenheid, maar wil de geluidsoverlast boven dichtbevolkte gebieden beperkt houden. Wij willen daarom dat de Spijkerboorroute verlegd wordt buiten bestaande drukke woongebieden en de nieuw te bouwen woonwijk Westflank Haarlemmermeer."

De PvdA wil verder weten hoe het staat met de aan de Alders-tafel gemaakte afspraken over het uitplaatsen van chartervluchten naar regionale luchthavens. Massom: "Er is nog geen enkel schema of werkplan opgesteld voor die uitplaatsing. Wij vragen Gedeputeerde Staten zich hier hard voor te maken. Ook dat kan de overlast voor een groot gebied rond Schiphol beperken, zonder dat dit ten koste gaat van de mainportfunctie van de luchthaven."


*** EINDE PERSBERICHT ***


Noot voor redacties




Provincie Noord-Holland