Gemeente Utrecht


2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
51 Vragen van mevr. S.M.L. Bottse en mevr. G.A. Oskam
(ingekomen 13 april 2011)


Schriftelijke vragen inzake Utrecht Marathon

Op 25 april vindt de Jaarbeurs Utrecht Marathon weer plaats. Normaal gesproken met een keur aan internationale atleten. Echter dit jaar zijn de Kenianen niet uitgenodigd, zij kunnen formeel wel meelopen maar kunnen zij niet meedingen voor het prijzengeld.

De wedstrijddirecteur Van Keulen hoopt met zijn initiatief de Nederlandse wegatletiek te stimuleren. In plaats van zijn budget (50.000 tot 100.000 euro) te besteden aan Kenianen, heeft hij geïnvesteerd in trainingskampen en startgelden voor Nederlandse atleten. Er doen twintig lopers mee met persoonlijke records tussen 2.15 en 2.30. Vorig jaar won de Keniaan Kipchumba in 2.11.59. In 2003 won voor het laatst een Nederlander in Utrecht

Het stimuleren van de Nederlandse wegatletiek is prima. We vragen ons echter af of het ontmoedigen van buitenlandse lopers een effectieve maatregel is.

Dit leidt tot de volgende vragen:

1. Vindt het college het ontmoedigen van (Keniaanse) atleten een goede maatregel om de Nederlandse toplopers te stimuleren? Zo nee, waarom niet?


2. Is het college het met de indieners eens dat deze maatregel niet bijdraagt aan het internationale imago van Utrecht als evenementenstad? Zo nee, waarom niet?


3. Hoe beoordeelt het college het beoogde effect van de maatregel?


4. Klopt het dat de gemeente de marathon met een bedrag van 75.000 euro subsidieert als zijnde topsportevenement? Kan het college aangeven hoe de organisatie van de marathon voldoet aan die voorwaarden?


5. Welke ambitie is volgens het college belangrijker, de marathon als internationaal topsport evenement of als breedtesport evenement? Waarom?


6. Wat vindt het college van deze maatregel van ontmoediging in relatie tot de wens van het college om topsport evenementen te organiseren?


7. Is het college het met de indieners eens dat als je Nederlandse atleten wil stimuleren het wellicht beter is om van de Utrecht marathon een Nederlands kampioenschap te maken? Zo nee, waarom niet?


8. Wat betekent deze ontwikkeling voor het bestaan van de Jaarbeurs Utrecht marathon als topsport evenement op lange termijn?


---- --