Ingezonden persbericht


PERSUPDATE DE WEEK VAN ICT

ICT-uitdagingen en duurzaamheid centraal tijdens Dag 2 van De Week van ICT

Woerden, 13 april 2011

Tijdens de tweede dag van 'De Week van ICT' (dinsdag 12 april) stonden ICT-uitdagingen en duurzaamheid centraal. De Student & Young Professional Challenge met het thema Water en de duurzame bijeenkomst over Green Software lichten we uit.

Student & Young Professional Challenge van start

Op dinsdag 12 april vond de aftrap plaats van de Student & Young Professional Challenge. TNO daagt samen met de Nederlandse ICT-industrie studenten en Young Professionals uit hun ideeën, kennis en vaardigheden te gebruiken om een aantal belangrijke maatschappelijke problemen op te lossen in de topsectoren Water, Energie en Logistiek. Samen met specialisten uit het veld gaan zij de uitdaging aan om slimme oplossingen te bedenken.

Inspiratie tijdens de Water Challenge van TNO en ICT~Office (Foto: ICT~Office)

De eerste Challenge was die voor de topsector Water. Onder begeleiding van Jan Maas (Sensor Universe) werden de deelnemers geïnformeerd over de sector en haar uitdagingen, waarna een zinvolle groepsdiscussie plaatsvond. Gezamenlijk werd de centrale vraag geformuleerd: Hoe kan ICT bijdragen aan het verkleinen van overstromingsrisico's en hoe kan ICT zorgen voor een optimale benutting van beschikbare (fysieke) ruimte? Vervolgens gingen de deelnemers onder begeleiding van TNO en ICT~Office aan de slag om deze vraag te beantwoorden. De resultaten van de Challenge worden tijdens de Conferentie Digitale Agenda.nl op 17 mei 2011 gepresenteerd aan de top van het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid.

Studenten en Young Professionals aan de slag tijdens de Water Challenge van TNO en ICT~Office (Foto: ICT~Office)

Geld verdienen met groene software

Tijdens een druk bezochte bijeenkomst, georganiseerd door SIG en Green IT Consortium Amsterdam, deelden vooraanstaande sprekers hun visie op groene software. De besparingen dankzij het gebruiken en ontwerpen van groene software zijn groot en veelvormig. Op gebied van energie is tot 80% besparing te realiseren en in euro's kan de besparing oplopen tot 50%. De besparingen zijn ook te vinden in het vasthouden van goede werknemers.

Anwar Osseyran (directeur Green IT Amsterdam) benadrukte dat er steeds meer begrip is voor software als sleutel voor energie-efficiëntie. Het belang voor de BV Nederland is het creëren van een 'green ocean of opportunities'.

Joost Visser (hoofd Research van SIG) presenteerde resultaten van hun ICT-onderzoek naar groene software. De gepresenteerde Sustainability Scan brengt van bestaande software de functionele efficiëntie en de computational efficiëntie in kaart. Met deze scan wordt inzichtelijk waar de besparingen te halen zijn. De eerste resultaten tonen aan dat tot 80% efficiëntievoordeel te behalen valt door het groen ontwerpen van software volgens een viertal scenario's.

Anwar Osseyran (directeur Green IT Amsterdam) over software als sleutel voor energie-efficiëntie tijdens een bijeenkomst over groene software. (Foto: Software Improvement Group)

Mechtild Kuijpers (directeur Sustainability Centric) benadrukte dat het uitvoeren van scans ten bate van de duurzaamheid van softwaresystemen heel erg belangrijk is voor het bewustzijn van de bouwers van de systemen en ook richting de externe stakeholders, zoals de overheid en certificeringsinstanties.

Ramon van Alteren (techlead system engineer Hyves) introduceerde Hyves als groene organisatie. Hyves zet in op agressieve optimalisatie van Green IT in eigen huis vanwege het kostenbesparende en competitieve effect. Hyves werkt aan groene IT door heel snel haar ruim 3000 servers te vervangen zodra er een sneller en zuiniger model op de markt komt.

Programma woensdag 13 april
10.00 uur - 17.00 uur IPON2011: Onderwijs in de 21e eeuw Visie, Trends en Innovaties 10.00 uur - 10.30 uur Webinar Dashboarding - SAP 10.00 uur - 22.00 uur World Foresight Forum 10.45 uur - 12.15 uur Les over veilig internetten op OBS De Horizon in Asten - UPC 11.00 uur - 18.00 uur Kooy Symposium 14.00 uur - 17.00 uur Opening Datahal - EvoSwitch 14.00 uur - 17.00 uur Topdialoog PO Klas van de Toekomst - PO-Raad & Kennisnet

Bekijk het volledige programma van 'De Week van ICT' op de website

Over De Week van ICT
Van 11 t/m 15 april 2011 organiseert ICT~Office 'De Week van ICT'. Met 'De Week van ICT' wil ICT~Office breed en zichtbaar aandacht vragen voor het maatschappelijk en economisch belang van ICT. Met andere woorden: een brede doelgroep de veelzijdigheid en het sprankelende karakter van ICT laten ervaren. www.deweekvanict.nl

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van ruim 500 IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. De leden van ICT~Office hebben een omzet van ¤ 30 miljard, bieden werk aan een kwart miljoen mensen en dragen bij aan 70% van alle innovaties. www.ictoffice.nl

----------
Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht