Ingezonden persbericht


Vijfde keer Prijs van de Jonge Jury voor Francine Oomen

ROTTERDAM - In een afgeladen Circustheater te Scheveningen werd vanmiddag bekendgemaakt dat de prijs voor het beste jeugdboek, de Prijs van de Jonge Jury 2011, naar Francine Oomen gaat voor haar boek Hoe overleef ik (zonder) dromen?. Dit jaar bracht een recordaantal van bijna 10.000 jongeren in de leeftijd 12 tot en met 15 jaar een stem uit op hun favoriete boek.

De winnaar van de Prijs van de Jonge Jury 2011 werd bekendgemaakt tijdens de Dag van de Jonge Jury, een uniek eendaags literatuurfestival, waarin schrijvers en boeken voor jongeren van 12 tot en met 15 jaar centraal staan. Meer dan 1.300 jongeren konden hier kennismaken met de auteurs van hun favoriete boeken. Daarnaast waren er verschillende optredens van onder andere LostBmx en The Wild Things. De dag werd feestelijk afgesloten met de uitreiking van de Prijs van de Jonge Jury 2011 aan Francine Oomen. Dit is de vijfde keer dat Oomen de Prijs van de Jonge Jury in ontvangst mocht nemen. Ook in 2004, 2005, 2006 en 2010 was haar boek favoriet onder jongeren. Hiermee evenaart ze het succes van Carry Slee, die de Prijs van de Jonge Jury ook al vijf keer heeft ontvangen.

De overige genomineerden waren: Caja Cazemier (Offline), Mirjam Mous (Boy 7), Mel Wallis de Vries (Waanzin) en Rachel Ward (Deadline). Caja Cazemier won in 2008 nog de Prijs van de Jonge Jury voor Vamp.

Eerder op de dag werd de Jonge Jury Debuutprijs 2011 uitgereikt aan Door van der Wiele voor Een bewijs van liefde. Deze prijs is voor het oorspronkelijk Nederlandstalige jeugddebuut dat de meeste stemmen kreeg van de Jonge Jury.

De Jonge Jury is het meest omvangrijke landelijke leesbevorderingproject voor jongeren van klas 1 tot en met 3 van het voortgezet onderwijs en het vmbo. In totaal bereikte de Jonge Jury meer dan 67.000 jongeren via scholen en bibliotheken.

De Jonge Jury is een project van Stichting Lezen. Uitvoering en ontwikkeling door Passionate Bulkboek.

--- Einde persbericht ---


---

Noot voor de redactie (