Ingezonden persbericht


()

Dalton werkt ....
Conferentie 13 april 2011

Kindgericht onderwijs en een breed curriculum staan onder druk door een te eenzijdige focus op een deel van de taal- en rekenresultaten. Aandacht voor een evenwichtige persoonlijke ontwikkeling van kinderen, creativiteit en talentontwikkeling raakt op de achtergrond. Dalton laat zien dat kwalitatief goed onderwijs samen kan gaan met een brede ontwikkeling van het kind. Dalton werkt!

Op woensdag 13 april 2011 komen leraren en directeuren van daltonscholen samen in Deventer voor een bijzonder congres. De Nederlandse Dalton Vereniging bestaat 80 jaar en bloeit als nooit tevoren. Met bijna honderdduizend leerlingen, 361 basisscholen en 24 scholen in het voortgezet onderwijs is dalton een factor van betekenis in onderwijsland. Steeds meer scholen kiezen voor dalton. De experimenten en ideeën van de pedagoge Helen Parkhurst(1) inspireren onderwijsgevenden van vandaag. Onderwijsgevenden uit het hele land komen op dit jubileumcongres samen om vooral vooruit te blikken. Dalton is altijd in beweging en gaat moderne inzichten over goed onderwijs niet uit de weg. Met een eigen lectoraat aan de Saxion Hogeschool Deventer timmert de NDV aan de weg.

Programma
De aangesloten pabo's, adviesbureaus en schoolbegeleidingsdiensten verzorgen 's middags een ruim aanbod aan lezingen en workshops. In het ochtend gedeelte spreekt mevrouw A. Roeters, inspecteur-generaal van het onderwijs de congresgangers toe. Daarna verzorgt dr. P. Sins, lector daltononderwijs een inleiding over onderwijsonderzoek en daltonprincipes. Prof. J. Jolles sluit het ochtend gedeelte af met een inleiding over 'De scholier en het verbreinen, over keuzes, sturing en inspiratie'.

Uniek boek
Tijdens het congres worden de eerste exemplaren van het boek 'Dalton werkt...' overhandigd. Een praktisch overzicht van daltononderwijs in Nederland. Vijftien scholen verdeeld over het land presenteren zich aan u. In beeld en woord krijgt u zicht op het daltononderwijs zoals u dat vandaag in de scholen kunt aantreffen. Het boek informeert u over het werk en leven van de grondlegster van het Dalton Plan, Helen Parkhurst en gaat in op de vereniging in Nederland en de principes van dalton: vrijheid/verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en samenwerken.


---