Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 13 april 2011

Monumentenstatus afgebrande boerderij De Geer opgeheven

Boerderij De Geer in Kattenbroek, die in 2003 door brand werd verwoest, is niet langer een gemeentelijk monument. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag 12 april besloten. Door het intrekken van de monumentenstatus is het mogelijk geworden de resten van de boerderij te slopen en het terrein, waarop de bestemming woningbouw ligt, te ontwikkelen.

De eigenaar van de boerderij, de gemeente Amersfoort, heeft jarenlang geprobeerd om met verschillende projectontwikkelaars de locatie opnieuw te ontwikkelen. Het plan was om de afgebrande boerderij te restaureren en daarnaast op het terrein vijf woningen te bouwen, waarmee de kosten van het restaureren deels zouden kunnen worden betaald. Ter bescherming is toen als tijdelijke oplossing een overkapping over de afgebrande resten geplaatst.

Maar vanwege gemeentelijke bezuinigingen en het instorten van de huizenmarkt in 2008 bleek het plan echter financieel niet haalbaar. Er is - ook in de jaren daarna - gezocht naar goedkopere oplossingen voor de boerderij, maar dat is niet gelukt.

De gemeente kan de monumentenstatus nu opheffen, omdat de boerderij geen cultuurhistorische waarden meer bezit, die door restauraties zouden kunnen worden behouden. De boerderij is door vernielingen en door weer en wind aangetast. Ook heeft de gemeente in de eind vorig jaar vastgestelde notitie over strategisch vastgoed aangegeven het terrein zo snel mogelijk te willen verkopen. Het college heeft de direct omwonenden beloofd eerst in gesprek te gaan over de mogelijke ontwikkeling op de locatie.

Met de sloop van de resten van de boerderij komt de gemeente tevens tegemoet aan klachten uit de omgeving over onveilige situaties.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort