Partij van de Arbeid

Den Haag, 13 april 2011

Schriftelijke vragen van het lid Plasterk (PvdA) over hogere kapitaaleisen aan banken aan de minister van Financiën


* Kent u het artikel 'Juist risicovolle banken zijn dure banken'? *


* Is het waar dat Nederland tot de drie landen behoort waar de omvang van bankbalansen ten opzichte van het nationaal inkomen het allerhoogst is?


* Is het waar dat de Baselse kapitaaleisen minimumeisen zijn, en dat het Nederland geheel vrij staat om hogere eisen te stellen?


* Kent u de analyse van de Bank of England die stelt dat een kapitaaleis van ruim tweemaal 'Basel III' wenselijk is, en kent u de conclusies uit het Vickers-report? Wat is op beide analyses uw reactie?


* Is het waar dat de Zwitserse toezichthouder een kapitaaleis van 20% stelt?


* Deelt u de mening van de auteurs dat Nederland met zijn financiële sector van meer dan vijfmaal het nationaal inkomen Zwitserland moet volgen en veel hogere kapitaaleisen moet afdwingen? Zo nee, waarom niet?


* Deelt u de mening van de bankenlobby IIF dat hogere kapitaaleisen tot minder kredietverlening leidt, of deelt u de mening van het Basel III comité en ook het Centraal Planbureau dat dit effect hoogstens zeer tijdelijk is en op lange termijn gering, omdat de kosten van vreemd vermogen voor veiliger banken lager komen te liggen?


* Deelt u bovendien de mening van de auteurs van bovengenoemd artikel dat de kosten van hogere kapitaaleisen door banken worden overschat, en dat onterecht de baten in de vorm van veiliger banken buiten beschouwing blijven?


* Bent u van plan om voorbereidingen te treffen om in Nederland hogere kaptiaaleisen te stellen, conform Zwitsers voorbeeld? Zo nee, waarom niet?


* Arnoud Boot en Rens van Tilburg, 2011, "Juist risicovolle banken zijn dure banken", Me Judice, 4e jaargang, 12 april 2011.