Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 13 april 2011

Park Randenbroek e.o. wordt aantrekkelijke ontmoetingsplek voor de stad

Park Randenbroek krijgt een beeldentuin, de Dahliatuin verhuist naar Metgensbleek, de Heiligenbergerbeek wordt aantrekkelijk gemaakt voor verschillende dieren, in de sportstrook worden de sportvelden verbeterd en op het ijsbaanterrein komt een combibaan. Het definitieve inrichtingsplan voor park Randenbroek, de Beek, de Vosheuvel en de sportvelden maakt de omgeving tot een aantrekkelijke ontmoetingsplek voor alle Amersfoorters. Het ontwerp, waarover burgemeester en wethouders op 12 april jl. besloten, wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

De gemeente wil van park Randenbroek en de omliggende gebieden de Beek, de Vosheuvel, de groenstroken bij de sportvelden en de villa een gebied maken waar inwoners kunnen wandelen, sporten, picknicken, spelen of gewoon luieren in het gras. "Inwoners en andere belanghebbenden hebben de afgelopen maanden massaal en met enthousiasme meegepraat over de invulling van het park. Met dit plan hebben we alle ideeën samengebracht in een concrete aanpak, waarmee we de functies van het gebied verder versterken", zegt wethouder Mirjam Barendregt.

Park en Metgensbleek
In dit gedeelte van het park komen de zichtlijnen van en naar huize Randenbroek terug. De vijver krijgt een nieuwe beschoeiing en de slingerende vormgeving wordt hersteld en het eiland wordt zichtbaar gemaakt. De (kabouter)speelplaats krijgt nieuwe speeltoestellen die aansluiten bij de sfeer van het park. In de voormalige moestuin komt een beeldentuin. De entrees van het park worden voorzien van bloeiende sierheesters en er komt een sloot langs de Ringweg Randenbroek. De Dahliatuin verhuist naar Metgensbleek waar ook fruitbomen worden geplant die verwijzen naar de vroegere fruitboomgaard.

Heiligenbergerbeek
De omgeving van de Heiligenbergerbeek wordt aantrekkelijk gemaakt voor verschillende dieren. Om de verspreiding van de ringslang langs de beek te stimuleren komen op meerdere plekken langs de beek broeihopen. Voor de ijsvogel worden op een aantal plekken langs de beek steile oevers gemaakt en wortelkluiten neergelegd. Op de hoek van de Heiligenbergerbeek met de Vosheuvelbeek komt een verblijf voor vleermuizen.

Sportstrook
Op basis van de ruimtebehoefte behoudt CJVV vier volwaardige velden, krijgt BSC Quick een honkbalveld en twee softbalvelden en AFC Quick krijgt vier volwaardige voetbalvelden. Langs de velden komt verlichting. De verenigingen kunnen door deze maatregelen hun wachtlijsten oplossen. Het ijsbaanterrein wordt ingericht met een combibaan voor skeeleren in de zomer en schaatsen in de winter.

Bereikbaarheid
Auto's worden in de toekomst zoveel mogelijk uit het park geweerd. Bewoners kunnen nog maar via één route per auto hun huis bereiken. Het aantal parkeerplaatsen rondom het gebied neemt toe. Om de wijken Dorrestein en Randenbroek te verbinden, komt er een fietspad tussen de Ganskuijl en de Haydnstraat. Ook wordt het netwerk van wandelpaden verbeterd en komen er meer fietspaden door het gebied.

Bomen
Om het gehele gebied te verbeteren tot het gewenste beekdal en stadspark is het noodzakelijk op sommige plekken oude en zieke bomen te kappen en nieuwe bomen aan te planten. Er wordt zorgvuldig onderzocht welke bomen blijven staan en welke worden weggehaald. Bomen worden gekapt als deze een risico voor bezoekers zijn, als dit ten goede komt aan de vitaliteit van het bos of als zij niet passen in het inrichtingsplan. In sommige deelgebieden, zoals het bosgebied midden in het park, blijven (dode) bomen staan die nestholtes bieden voor vogels en vleermuizen. Net als bomen die van belang zijn voor eekhoorns en reigers.

Nieuw initiatief van ANWB
De Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB wil een bijdrage leveren aan een duurzame ontwikkeling van de samenleving. Daarom heeft zij de gemeente onlangs met het plan benaderd om in combinatie met de natuurspeelplek en de beek, een Groenplein te ontwikkelen op de Vosheuvel. Dit wordt een plek waar bezoekers van jong tot oud makkelijk met elkaar kunnen afspreken of elkaar ontmoeten. Kinderen kunnen er spelen en ouders kunnen ontspannen of werken door bijvoorbeeld de mogelijkheid van draadloos internet. "Het initiatief sluit naadloos aan bij de brede ontmoetingsfunctie die we met het gebied voor ogen hebben", zegt wethouder Mirjam Barendregt. Voor de precieze invulling van dit Groenplein zal te zijner tijd worden overlegd met bewoners.

Vervolgstappen
Nadat de raad een besluit heeft genomen, wordt het bestemmingsplan dat is gebaseerd op het definitief ontwerp, ter inzage gelegd. Inwoners kunnen daarop reageren.

Noot voor de redactie,