Gemeente Berkelland


13 april 2011

College stelt gemeenteraad voor geld beschikbaar te stellen voor kulturhus Beltrum

Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor een eenmalige financiële bijdrage te geven voor een kulturhus in Beltrum. Wethouder Jan Markink in een korte toelichting: "Ik vind het geweldig hoe gedegen de gemeenschap van Beltrum dit plan heeft voorbereid. Compliment daarvóór! Het is voor mij weer een voorbeeld hoe goed Berkellanders in staat zijn om voor toch forse problemen zelf oplossingen te bedenken. Vaak zijn dat dan slimmere en goedkopere oplossingen dan die wij als gemeente hadden kunnen verzinnen. Én de gemeenschap staat er achter. Wij stellen als college graag voor aan de plannen eenmalig ruim drie ton te geven. Dat is op dit moment een behoorlijk bedrag. Maar de jaarlijkse lasten worden vervolgens door de gemeenschap van Beltrum zelf opgebracht."

Groot onderhoud en leegstand
Beltrum heeft een florerend verenigingsleven en beschikt over diverse locaties waar clubs en verenigingen hun activiteiten en bijeenkomsten houden. Veel van het verenigingsleven vindt onderdak in het dorpshuis De Wanne dat in 1973 is gebouwd. Deze accommodatie is dringend toe aan groot onderhoud (circa E 250.000). Tegelijkertijd heeft / krijgt het dorpshuis te maken met leegstand en staan er elders in het dorp goede locaties deels leeg.

Werkgroep
Om tot een oplossing te komen hebben de besturen van De Wanne en de Raad van Overleg de handen ineen geslagen en de 'werkgroep Toekomstige Accommodaties Beltrum' opgericht. De werkgroep heeft een onderzoek gedaan naar de toekomst van accommodaties en nieuwe samenwerkingsvormen. Allereerst zijn in Beltrum enquêtes uitgezet en zijn alle functies, verenigingen, accommodaties en potentiële samenwerkingsvormen in beeld gebracht. Vervolgens zijn elf scenario's in Beltrum onderzocht. Voor elk van deze scenario's heeft is het draagvlak in Beltrum en de financiële haalbaarheid onderzocht. Uiteindelijk is er één scenario als beste uit de bus gekomen.

Scenario Wit-Gele Kruisgebouw - Ludgerschool
Gekozen is voor een compact nieuw Kulturhus door verbouwing van het Wit-Gele Kruisgebouw met een verbinding naar de bestaande Ludgerschool. De locatie vormt letterlijk het 'hart' van het dorp. De meeste activiteiten van de Wanne kunnen hierin worden ondergebracht maar er komt geen activiteitenruimte voor een grote zaal. Deze zaalfunctie wordt ondergebracht in de kerk die aan de overkant van de weg staat. De kerk wordt intern verbouwd zodat er een grote zogenaamde 'multifunctionele zaal' ontstaat. Verder wordt de kapel in het zorgcentrum De Hassinkhof aangepast voor multifunctioneel gebruik. Ook is er sprake van multifunctioneel gebruik van ruimten in de Ludgerschool. In Dacapo worden alle muziekfuncties en -activiteiten ondergebracht. In het Kulturhus komt geen keukenvoorziening. De keuken van het zorgcentrum De Hassinkhof wordt gebruikt.

Nieuwe functie
Door deze aanpassingen kunnen alle activiteiten worden ondergebracht in bestaande locaties in Beltrum. Daarnaast komen er ook nieuwe functies in het Kulturhus. Zo wordt een dagelijkse ontmoetingsruimte gecreëerd met een leestafel en een zogenaamde digitale bibliotheek. Deze ontmoetingsruimte vormt meteen de wachtkamer voor fysiotherapeut en tandarts. Verder huurt de Rabobank een spreekkamer en zorgt voor een geldautomaat. Met de plaatselijke horeca worden afspraken gemaakt over het verzorgen van de catering bij feestjes en partijen in het Kulturhus. Hierdoor kunnen ook zij een graantje meepikken van deze opzet en ontstaat er geen concurrentie. Het Kulturhus wordt een spin in het web van diverse accommodaties van het dorp. De ondergrond van het benodigde perceel is eigendom van de Stichting Katholiek Onderwijs Twente Achterhoek (rondom de school) en eigendom van de kerk (Wit - Gele kruisgebouw).

Programmaraad
Er wordt een gezamenlijke programmaraad ingesteld. Hierin zitten vertegenwoordigers van verenigingen en accommodatie-eigenaren die samen bekijken hoe en waar de activiteiten worden ondergebracht en welke hiaten ingevuld worden, door bijvoorbeeld iets nieuws op te zetten of bestaande activiteiten elders onder te brengen. Daarnaast wordt er ook toegewerkt naar een zogenaamd 'gemeenschappelijk beheersmanagement'. Zo wordt het mogelijk dat:
- er optimaal gebruik gemaakt wordt van alle gebouwen/ ruimtes
- er geen concurrentie tussen gebouweigenaren ontstaat
- er één beheerder voor alle gebouwen aangesteld wordt
- verenigingen meer tijd aan hun feitelijke doelstelling kunnen besteden Het instellen van een programmaraad en beheersmanagement is een belangrijke randvoorwaarde voor een gezonde financiële meerjarenexploïtatie van het Kulturhus.

Eénmalige bijdrage
De gemeente is tussentijds geïnformeerd over de ontwikkelingen. Op 31 januari 2011 heeft de werkgroep een projectplan gepresenteerd. De investering die het project vraagt is E 933.675. Daarna zijn er natuurlijk jaarlijkse kosten. Voor het uitvoeren van het projectplan verzoekt de werkgroep de gemeente om een eenmalige bijdrage van E 327.000. Het college stelt de gemeenteraad voor dit eenmalige subsidieverzoek in te willigen.




Gemeente Berkelland