Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 12 april 2011

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Inspectiebezoek gemeentearchief Tubbergen (GM-beslissing d.d. 07-04-2011)
Kenmerk: 2011/0058965

GS hebben kennis genomen van het verslag van het inspectiebezoek aan het gemeentearchief van Tubbergen op 15 maart 2011. Zij constateren dat de zorg voor en het beheer van het gemeentearchief op orde zijn. Wel dient dit jaar aandacht te worden geschonken aan calamiteitenzorg. De gemeente is voornemens op korte termijn een machtiging te vragen voor het vervangen van papieren archiefdocumenten door digitale documenten.

Onderwerp: Gecombineerde vergadering IPO Ruimtelijke Ontwikkelingen Wonen/IPO Mobiliteit
d.d. 07 04 2011. (GM-beslissing d.d. 11-04-2011) Kenmerk: 2011/0066281

Op 7 april 2011 vergadert de IPO-adviescommissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen gecombineerd met de IPO-Adviescommissie Mobiliteit. Op de agenda staan onder meer de volgende onderwerpen ter bespreking: actualisatie en decentralisatie ruimtelijk beleid, Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte incl. reikwijdte en detailniveau Plan-MER, IPO-input voor de Kabinetsreactie op Witboek Transport en Windenergie op land. Gedeputeerde Staten hebben hun standpunten bepaald ten aanzien van deze agendapunten.

Onderwerp: Subsidieverlening WAK gemeenten
(GM-beslissing d.d. 12-04-2011)
Kenmerk: 2011/0068185

Gedeputeerde Staten van Overijssel verlenen aan de gemeenten Twenterand, Zwolle, Enschede, Deventer en Kampen een subsidie van ¤ 6000,-- per gemeente voor deelname aan de Week van de Amateurkunst.

Onderwerp: Herziening vooroverleglijst ruimtelijke plannen Kenmerk: 2011/0036819

Het is wettelijk voorgeschreven dat gemeenten bij de voorbereiding van ruimtelijke plannen vooroverleg voeren met ondermeer de ambtelijke diensten van de provincie. Doel van het vooroverleg is om de provincie in staat te stellen de provinciale belangen in een vroeg stadium in te brengen, zodat deze tijdig kunnen worden betrokken bij de totstandkoming van de ruimtelijke plannen. De wet biedt de provincies de mogelijkheid om plannen aan te wijzen waarvoor geen vooroverleg is vereist. GS hebben van deze mogelijkheid gebruik gemaakt door vaststelling van een nieuwe vooroverleglijst. Uitgangspunt bij de voorkantsturing/vooroverleg is dat de provincie zich bij de beoordeling van ruimtelijke plannen van gemeenten richt op het provinciale belang/beleid. Deze lijn is ook gevolgd bij het opstellen van de vooroverleglijst.

Onderwerp: Aanvraag tot uitbreiding productiecapaciteit Urenco B.V. te Almelo Kenmerk: 2011/0063759

URENCO Nederland B.V. te Almelo heeft bij het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie een aanvraag tot wijziging van haar Kernenergiewetvergunning voor de uitbreiding van de productiecapaciteit ingediend. Het gaat om het uitbreiden van de uraniumverrijkingscapaciteit van 4950 tot 6200 ton per jaar. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie(EL&I) is bevoegd om de vergunning te verlenen. Uit het milieueffectrapport (MER) blijkt dat er geen merkbare milieu- en gezondheidseffecten in de omgeving zijn te verwachten. Er wordt voldaan aan de milieunormen en de normen voor blootstelling aan ioniserende straling uit het besluit Stralingsbescherming. Op dit moment ligt de aanvraag met het MER ter inzage. De commissie voor de milieueffectrapportage zal het ministerie van EL&I nog adviseren over de inhoud van het MER. De provincie Overijssel heeft vanuit het door de provincie gevoerde beleid geen redenen om een zienswijze in te dienen.

Onderwerp: Vastgestelde Bedrijventerreinenvisie gemeente Raalte Kenmerk: 2011/0067056

In het provinciale beleid is opgenomen dat alleen nieuwe bedrijventerreinen mogen worden ontwikkeld als deze passen in de gemeentelijke bedrijventerreinenvisie, waarover overeenstemming is bereikt met de buurgemeenten en met Gedeputeerde Staten van Overijssel. De gemeente Raalte heeft voor haar grondgebied de Bedrijventerreinen­visie Raalte vastgesteld. Gedeputeerde Staten berichten de gemeente Raalte dat zij instemmen met de bedrijventerreinenvisie van die gemeente.

Onderwerp: EHS herbegrenzing ten behoeve van uitvoering Rood voor Rood icm bedrijfsverplaatsing Kenmerk: 2011/0068482

Gedeputeerde Staten hebben besloten de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) ter plaatse van een perceel aan de Hoekweg te Diepenveen, gemeente Deventer te herbegrenzen op grond van ecologische en sociaaleconomische overwegingen. Deze herbegrenzing is nodig om de realisering van een woningbouwkavel mogelijk te maken, als onderdeel van een Rood-voor-Rood plan in combinatie met bedrijfsverplaatsing. Door het beëindigen en verplaatsen van een agrarisch bedrijf is een knelpunt voor de nabijgelegen Ecologische Hoofdstructuur (EHS) opgelost. De herbegrenzing van de EHS heeft geen negatief effect op het functioneren van de EHS. Voor de uitvoering van het plan is een landschapsplan opgesteld. Conform dit landschapsplan wordt rondom het landhuis "De Hoek" geïnvesteerd in het parklandschap en de natuurkwaliteit van het gebied. Op grond van de investeringen uit dit landschapsplan is sprake van een versterking van ruimtelijke kwaliteit en stemmen Gedeputeerde Staten in met de herbegrenzing van de EHS.

Onderwerp: Verzoek provincie Noord-Brabant beoordeling duurzaamheid Oxersteeg 29a Deventer Kenmerk: 2011/0068572

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben de provincie Noord-Brabant een verklaring van duurzaamheid verstrekt voor een bestaande intensieve veehouderij aan de Oxersteeg te Deventer. Deze verklaring houdt in dat de bestaande bedrijfslocatie in het landbouwontwikkelingsgebied Bathmen past binnen het provinciale beleid uit de Omgevingsvisie en het Reconstructieplan. De provincie Noord-Brabant had om de verklaring gevraagd omdat een agrariër zijn bedrijf in Noord-Brabant wil beëindigen en zich wil inkopen in deze bestaande bedrijfslocatie te Deventer. Met de verklaring van de provincie Overijssel kan de provincie Noord-Brabant haar Noord-Brabantse Verplaatsingsregeling Intensieve Veehouderij (VIV) uitvoeren. Via deze constructie verandert er alleen iets in het eigenaarschap van het bedrijf te Deventer. Er worden geen varkensrechten overgeheveld naar Overijssel.

Onderwerp: Wijziging begrenzing beschermingsgebied Engelse Werk; als gevolg van de verplaatsing van de drinkwaterwinning. Kenmerk: 2011/0070071

In verband met de verplaatsing van de drinkwaterwinning van het Engelse Werk naar het gebied Schelde-Oldeneel, moet het gebied dat onder de grondwaterbescherming valt ook worden aangepast. GS hebben besloten om de wijziging van de begrenzing van het beschermingsgebied op 12 april 2011 in te laten gaan.

Onderwerp: Brief aan Regiebureau Natura 2000 over uitvoering Programmatische Aanpak Stikstof Kenmerk: 2011/0067992

Gedeputeerde Staten sturen een brief aan het Interbestuurlijk regiebureau Natura 2000 waarin Gedeputeerde Staten aandacht vragen voor het tijdig en zorgvuldig inlossen van de voorwaarden waaronder de uitwerking van de Programmatische Aanpak Stikstof op gebiedsniveau van start gaat.

Onderwerp: Goedkeuringsbesluiten herziening waterbeheerplannen Waterschappen Regge en Dinkel en Velt en Vecht. Kenmerk: 2011/0062657

Gedeputeerde Staten keuren de herziene waterbeheerplannen van de Waterschappen Regge en Dinkel en Velt en Vecht goed. De herziening bestaat uit het vaststellen van een gebiedsdekkend GGOR (gewenst grond- en oppervlaktewaterregime). Dit betekent dat voor deze waterschappen de actuele grond-en oppervlaktewatersituatie voor de verschillende vormen van grondgebruik in beeld is gebracht.

Onderwerp: Subsidieregeling "Asbest van het dak, Zonnepanelen erop" Kenmerk: 2011/0063758

Het Energiepact Overijssel heeft de doelstelling om in 2017 een 30% lagere CO2 uitstoot te hebben ten opzichte van 1990. Zonne-energie is daarvoor een van de mogelijkheden. Gedeputeerde Staten zullen in 2011 investeringsregeling "Asbest van het dak, Zonnepanelen erop" opstellen. Deze investeringsregeling is bedoeld voor agrariërs die asbestdaken willen verwijderen en zonnepanelen willen installeren. De regeling is opgesteld op basis van ervaring in het pilotproject, dat LTO in 2009/2010 heeft uitgevoerd. Met de regeling geven Gedeputeerde Staten invulling aan de motie Evering (over asbest en zonne-energie) en de motie Kolkman-Kerkdijk (versnelling CO2 reductie)

Onderwerp: Beheerstichting Nationaal Park Weerribben - Wieden Kenmerk: 2011/0062649

Het overlegorgaan van het Nationaal Park Weerribben - Wieden wil minder afhankelijk worden van overheidsgeld en financieel meer "op eigen benen" kunnen staan. Omdat het overlegorgaan zelf geen rechtspersoonlijkheid bezit, wordt er een stichting opgericht die het overlegorgaan ondersteunt in het werven, beheren en besteden van sponsorgelden. Uiteraard blijft het overlegorgaan zelf (eind)verantwoordelijk voor de besteding van deze middelen. Daarin kiest het overlegorgaan dezelfde koers als een aantal andere grote nationale parken in Nederland. Gedeputeerde Staten nemen van een en ander kennis.

Onderwerp: Voortgang en financiën 1000-jongerenplan Kenmerk: 2011/0068600

Het 1000-jongerenplan is in 2010 als één van de IIO-projecten van start gegaan. Het project richt zich op kwetsbare jongeren (oa jongeren vanuit de jeugdzorg). Doel is het begeleiden naar werk en maatschappelijke zelfstandigheid, waarbij een leerwerkplek bij een bedrijf een belangrijk onderdeel vormt. Bedrijven krijgen een begeleidingssubsidie van max. ¤ 10.000 als ze een jongere een leerwerkplek in de vorm van een betaalde baan aanbieden. Het uiteindelijk doel is om in de periode t/m 2015 in totaal 1000 kwetsbare jongeren aan een baan te helpen. Het 1000-jongerenplan ontwikkelt zich voorspoedig. Tot maart 2011 hebben ruim 225 jongeren een leerwerkplek bij bedrijven gekregen in het kader van dit IIO-project. In de begroting was uitgegaan van max. 200 plaatsingen t/m eind 2011. GS stellen aan PS voor om ¤ 1.5 mln. ter beschikking te stellen om tenminste 150 extra subsidies in 2011 toe te kennen.