Escalerende mensenrechtenschendingen in Kirti klooster in Oost-Tibet

Persbericht van International Campaign for Tibet

ICT Persbericht, Amsterdam 13 april 2011

International Campaign for Tibet (ICT) is uiterst bezorgd over de escalerende mensenrechtenschendingen door China op dit moment in het Kirti-klooster in Tibet, nadat op 16 maart de Tibetaanse monnik Phuntsog (20) overleed na zichzelf in brand te hebben gestoken. De reden voor zijn wanhoopsdaad was de aanhoudende onderdrukking en gebrek aan vrijheid in Tibet.

In een brief aan de Minister van Buitenlandse Zaken roept ICT de Nederlandse regering op om direct te handelen door een openbare verklaring uit te geven waarin de Chinese autoriteiten met klem worden opgeroepen zich te onthouden van het gebruik van geweld, willekeurige detentie en het uitoefenen van druk op de monniken van het Kirti-klooster en op lokale Tibetanen die proberen de monniken te beschermen.

Nadat Chinese autoriteiten aankondigde dat monniken voor 'heropvoedingsdoeleinden' zouden worden meegenomen, verscheen op 12 april plotseling een grote troepenmacht die voorbereidingen trof om het klooster binnen te gaan. Lokale Tibetanen die zich voor het klooster hadden verzameld om de monniken te beschermen, beletten hen, waarop de veiligheidstroepen met geweld reageerden door op de massa in te slaan en opgeleide honden tegen hen in te zetten.

De lokale autoriteiten hebben vervolgens een blokkade rond het klooster aangelegd met een prikkeldraadomheining en een muur. Gewapende troepen binnen het omheinde gebied verhinderen de monniken om te vertrekken en het leveren van voedsel aan het klooster. Alle bewegingsvrijheid van de monniken is ingeperkt.

Lokale Tibetanen hebben nu alle wegen geblokkeerd die uit de Provincie Ngaba, Sizuan leiden en handhaven de bewaking van het klooster.

Tibetanen uit het klooster en de lokale gemeenschap worden vermist, waaronder de jongere broer en een oom van de monnik die zich zelf in brand had gestoken.

Tsering Jampa, Directeur International Campaign for Tibet, Europe: 'Gezien de gevaarlijke situatie waarmee de monniken van het Kirti-klooster en gewone Tibetanen die de monniken op een vreedzame wijze proberen te beschermen worden geconfronteerd, is er dringend actie nodig vanuit de internationale gemeenschap waaronder de Nederlandse regering voor onmiddellijke terugtrekking van de veiligheidspolitie, zodat er voedsel geleverd wordt aan het klooster.''

Daarom verzoekt ICT met klem aan de Nederlandse regering dat: - de Nederlandse ambassadeur in Peking dringend diplomatieke stappen onderneemt richting het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken zodat de plaatselijke autoriteiten de omsingeling in Ngaba en de bedreigingen om monniken van het klooster te verplaatsen naar onbekende plaatsen voor 'heropvoeding' beëindigen.
- Nederland een internationale actie lanceert bij de VN Mensenrechtenraad om de gevolgen van China's interferentie in de Tibetaanse kloostergemeenschappen te onderzoeken. Het is overduidelijk dat er systematisch grove schendingen van de vrijheid van godsdienst plaatsvinden; en
- de Nederlandse regering de situatie bij het Kirti-klooster als een zaak van prioriteit naar voren brengt bij een komende bilaterale mensenrechtendialoog.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.savetibet.org
Bijlage:
* ict report on kirti monastry v 3 2docx

Organisatie info:

International Campaign for Tibet

contact media:



Razende Robot Reporter