Rijksvoorlichtingsdienst

Staatssecretaris Bleker (EL&I) wil verkoop antibiotica door dierenartsen aanpakken als reductie antibiotica niet slaagt

Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie bereidt maatregelen voor, die ervoor moeten zorgen dat dierenartsen niet langer antibiotica mogen verkopen. De veehouderijsector en de dierenartsen moeten een reductie van het antibioticagebruik realiseren van 50% in 2012. Mislukt dat, dan wil Bleker het voorschrijven van medicijnen en het verkopen daarvan door dierenartsen ontkoppelen.

Het vorige kabinet heeft de veesector en de dierenartsen twee jaar de tijd gegeven om een systeem op te zetten waarmee een reductie van het antibioticagebruik moet worden gerealiseerd van 20% dit jaar, oplopend tot 50% in 2012. In april schreef het kabinet dat de overheid maatregelen zou treffen als deze reductie niet zou worden gehaald. Staatssecretaris Bleker van EL&I vult deze sanctie nu verder in, door maatregelen voor te bereiden die het onmogelijk moeten maken dat dierenartsen antibiotica voorschrijven die ze vervolgens zelf verkopen: "Ik wil het instumentarium klaar hebben liggen, mochten de veehouderijsectoren, de farmaceutische industrie en de veevoederindustrie de afgesproken reductie niet halen."

De stuurgroep Antibiotica Resistentie is sinds enkele jaren de gesprekspartner van de ministeries van EL&I en VWS over het terugdringen van antibiotica in de veehouderij. In de stuurgroep zijn naast de dierenartsen, de veesectoren melkvee, varkens, pluimvee en kalveren vetregenwoordigd. In februari heeft de stuurgroep een Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit (SDa) opgericht, waarin zeven onafhankelijke deskundigen toezicht gaan houden op het antibioticagebruik. Daarnaast zal de SDa met behulp van een expertpanel wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen voor verantwoord antibioticumgebruik opstellen. Zo kan het voorschrijfgedrag en geneesmiddelengebruik van dierenartsen en dierhouders onderling worden vergeleken en van een beoordeling worden voorzien, het zogeheten 'benchmarken'.

Staatssecretaris Bleker houdt vertrouwen in de voortgang, maar wil absolute zekerheid dat de gestelde doelen worden gehaald. "Met betrekking tot het voorschrijven en het gebruik van antibiotica is een mentaliteitsverandering nodig. Met de sector zijn afspraken gemaakt om in 2012 te komen tot een vermindering van 50%. Ik ga er vanuit dat de sector zich aan deze afspraken houdt. Mocht dat echter niet het geval zijn, dan zal ik vergaande maatregelen treffen om de dierenarts- en apothekersfunctie op het gebied van antibiotica te ontkoppelen. De voorbereidingen hiervoor zet ik thans in gang."

Staatssecretaris Bleker kondigt zijn maatregelen aan in een brief aan de Eerste Kamer, met antwoorden op vragen die hem eerder deze week zijn gesteld tijdens de behandeling van de Wet Dieren.

Noot voor redacties (