Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties


Agenda

Workshop 'Stakeholders en visitatie' (wachtlijst geopend) Datum: Woensdag 13 april 2011
Tijd: 16:00 - 21:00
Lokatie: Grand Hotel Karel V, Utrecht

GEEFT U INZICHT IN DE BEDOELING VAN DE DIALOOG MET STAKEHOLDERS, IDEEEN VOOR DE INRICHTING DAARVAN EN EEN BEELD VAN DE ROL VAN DE RvC IN DEZE. INFORMEERT U TEVENS OVER WAT EEN VISITATIE INHOUDT EN WELKE ZAKEN DAARBIJ VAN BELANG ZIJN.

Betreft een workshop uit de categorie Verdieping en biedt verdergaande kennis en inzicht gericht op onderdelen van de functie van de commissaris.

Inhoud
Maatschappelijke ondernemingen, en dus ook woningcorporaties, dienen te zorgen voor inbreng van stakeholders bij hun beleidsontwikkeling en zich richting die stakeholders te verantwoorden over hun beleidskeuzen en de resultaten die bereikt zijn. Voor de huurders bestaan hiervoor al lang wettelijke bepalingen. Maar er zijn meer stakeholders, zoals de gemeenten en zorg- en welzijnsinstellingen. De Governancecode Woning-corporaties stelt enkele eisen waaraan die relatie met stakeholders in elk geval moet voldoen. Het is zoeken naar passende vormen voor de dialoog met deze stakeholders en de positie van de RvC daarbinnen. In de workshop worden u daartoe ideeën en praktijkervaringen aangereikt, onder meer door de bestuurder van een corporatie die heeft gekozen voor een intensieve dialoog met stakeholders. U wordt uitgenodigd tot gedachtevorming over dit betrekkelijk nieuwe onderwerp voor RvC's.

Het tweede onderwerp van deze workshop is `visitatie'. De governancecode verplicht bestuur en RvC elke vier jaar een visitatie uit te laten voeren en de uitkomsten daarvan aan de stakeholders terug te koppelen. Er zijn eerst een aantal pilots uitgevoerd, waarna sinds 2008 wordt gewerkt met een standaard visitatiemethodiek. Vanaf januari 2011 wordt een vernieuwde versie van de methodiek gehanteerd, rekening houdend met de praktijkervaringen uit de afgelopen paar jaar. De directeur van de Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland gaat nader in op deze methodiek en vertelt u over de actuele ontwikkelingen. Vervolgens deelt een commissaris van een corporatie die al is gevisiteerd haar praktijkervaringen en de daaruit voortkomende tips met u. Een bijzonder aandachtspunt is de rol van de RvC bij de opdrachtverstrekking voor de visitatie en bij de communicatie over de uitkomsten daarvan.

De workshop is niet alleen gericht op kennis- en ervaringsoverdracht. Door discussie en het delen van ervaringen beoogt de workshop ook tot verdieping van inzichten te komen. U wordt uitgenodigd om vragen en aandachtspunten uit uw eigen praktijk in te brengen.

Deelnemers
De workshop richt zich op commissarissen die geïnteresseerd zijn in de opzet en uitvoering van een visitatie, in de relatie die een maatschappelijke onderneming met zijn stakeholders onderhoudt en de rol die de RvC daarbij speelt.