Ingezonden persbericht


Imagine: 27th Amsterdam Fantastic Film Festival
13 t/m 23 april 2011 - Filmtheater Kriterion

Ca. 45 lange en 25 korte films,
The Night of Terror, symposium, masterclass en Q&A's. Themaprogramma's: Cine Latino Fantastico en Power to the People.

www.imaginefilmfestival.nl

Imagine, dat dit jaar van 13 t/m 23 april voor de 27ste keer zal plaatsvinden, is dé vrijplaats voor films in de genres fantasy, horror, sciencefiction en animatie. Overigens, genreaanduidingen mogen handig lijken, ze verhullen meer dan dat ze verhelderen. Het programma van Imagine laat jaar na jaar zien dat 'de' fantastische film veel meer heeft te bieden dan een optelsom van genres.

Ook 2011 wordt weer een jaar met verrassende kruisbestuivingen, grote titels én films die op ontdekking liggen te wachten, arthouse én mainstream, crowdpleasers én films die verhitte discussies zullen uitlokken. Maar Imagine draait niet alleen om de ca. 45 lange en 25 korte films die het vertoont. Het festival gaat daarnaast in gesprek met binnen- en buitenlandse gasten, presenteert een masterclass, legt in themaprogramma's belangwekkende rode draden bloot, en bedient die-hard horrorfans op hun wenken tijdens The Night of Terror.

Themaprogramma Cine Latino Fantástico richt de blik op de fantastische filmproductie in Zuid-Amerika en Mexico. Na jaren van dictatuur en burgeroorlog is er in deze contreien een nieuwe generatie filmmakers opgestaan die, opgegroeid onder democratische regeringen, uitbundig haar vrijheid botviert in een veelkleurige, ongeremde kijk op het fantastische.

Het tweede themaprogramma, Power to the People, belicht een relatief nieuw en dankzij internet almaar in belang toenemend fenomeen. Film is niet langer een onaantastbaar eindproduct, maar het startpunt van allerhande mutaties. Remixes, alternatieve trailers, officieuze vervolgen van The Lord of the Rings, Lego-versies van Star Wars, het is op internet allemaal te vinden. En nog legaal ook, zolang de makers zich verre houden van commerciële exploitatie. De actieve consument is zo onderdeel geworden van de filmcultuur, en films blijken veranderlijke processen. Een spannende nieuwe ontwikkeling die tijdens Imagine van vele kanten zal worden belicht.

Hoofdprogramma, themaprogramma's, symposium en masterclass van Imagine vinden onderdak in filmtheater Kriterion aan de Roetersstraat 170 in Amsterdam. Het festival was vorig jaar ook al te gast op deze sfeervolle locatie met drie zalen en een gezellig café. The Night of Terror zal ook dit jaar weer plaatsvinden in Tuschinski 1, Amsterdam.

Het affiche is evenals vorig jaar ontworpen door Iris van der Eijken.

Verdere informatie en updates over films, gasten en speciale evenementen zijn vanaf begin februari te vinden op onze website: http://www.imaginefilmfestival.nl Het artwork is in high res van de site te downloaden of op te vragen bij MVSP.

Imagine: 27th Amsterdam Fantastic Film Festival
13 t/m 23 april 2011 - Filmtheater Kriterion
www.imaginefilmfestival.nl

Kantoor: Timorplein 52, 1094 CC Amsterdam
Tel 020 679 48 75
E-mail: info@imaginefilmfestival.nl

Artistiek directeur: Phil van Tongeren
Zakelijk directeur: Liselotte van der Burgt