Gemeente Maastricht

Weekmarkten Maastricht langer open

tot 16.00 uur

25 maart 2011

Zowel de warenmarkt op woensdag als die op vrijdag blijven voortaan tot 16.00 uur geopend. Nu is de woensdagmarkt nog tot 13.00 uur geopend en de vrijdagmarkt tot 14.00 uur. De verruiming van de openingstijden gaat in op 13 april aanstaande. Het is een nieuwe stap in de kwaliteitsimpuls voor de Maastrichtse markten, die in 2007 begon met de herinrichting van het marktplein en in 2008 leidde tot een nieuwe opstelling van de kramen. Ook is tussentijds het reglement zodanig aangepast dat er meer variatie in aanbod mogelijk is.

Economische vitaliteit
"Met de verruiming willen we de economische vitaliteit van de markten vergroten", aldus wethouder André Willems (marktzaken). "We zien dat de klanten van de markten tegenwoordig later komen dan voorheen. De bezoekers van de vrijdagmarkt zijn overwegend bovenlokaal en zien hun bezoek als onderdeel van een dagje winkelen in Maastricht. Vroeger was de markt veel meer gericht op de dagelijkse boodschappen voor de inwoners van de stad en de omliggende dorpen. Als we niet mee gaan in die trend, dan laten we een aanzienlijke inkomstenbron liggen door te vroeg te sluiten."

Met de verruiming wil de gemeente Maastricht eveneens tijdig anticiperen op een aantal landelijke ontwikkelingen. Er is landelijk immers sprake van dat de markt minder klanten trekt en bovendien vergrijst de klandizie. Daardoor is er ook steeds minder animo onder de marktondernemers en dreigen lege marktplaatsen.

Het 'product' binnenstad
De gemeente wil de dag- en weekmarkten behouden als een waardevol onderdeel van het 'product' binnenstad. De markt draagt immers bij aan een recreatieve winkelomgeving. Dat wil zeggen dat de markt een essentieel onderdeel is van een dagtrip Maastricht en als zodanig een economisch betekenis heeft voor de hele stad.

De verwachting is dat met ruimere openingstijden niet alleen de omzet toeneemt, maar ook de waardering van de bezoekers voor de markten en de stad. Bovendien zal er meer synergie ontstaan met de winkels en de horeca in het centrum. Temeer, omdat het marktplein een centrale positie inneemt in de binnenstad.

Internationale ligging
"De Maastrichtse markten hebben een groot voordeel ten opzichte van de markten elders in het land. En dat is de internationale ligging. Niet voor niets hoor je op de Maastrichtse markt vier talen spreken: Frans, Duits, Nederlands en Maastrichts. De interesse van mensen uit de naaste buitenlanden biedt extra kansen, die we moeten benutten. En die liggen in de middag", zegt wethouder Willems .

Het besluit om de openingstijden te verruimen is genomen met volledige instemming van het centrummanagement en de marktcommissie, waarin onder meer de marktkooplieden, het Hoofdbedrijfschap Detailhandel, Centrale vereniging voor de ambulante handel en het Marktcomité vertegenwoordigd zijn.

Latere begintijd
Het betekent dat beide markten wel later beginnen: de vrijdagmarkt om 9.00 uur in plaats van 08.00 uur en de woensdagmarkt om 10.00 uur in plaats van 8.00 uur.