IKON

A A N K O N D I G I N G

IKON-televisie
Woensdag 13 april t/m dinsdag 3 mei 2011
Nederland 2

Iedere werkdag rond middernacht: DE NACHTZOEN
In het tv-programma De Nachtzoen van de IKON deelt iedere avond een charismatisch, gloedvol persoon die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Iedere 'nachtzoener' krijgt een aantal vragen voorgeschoteld door IKON-presentatrice Annemiek Schrijver. Dit levert soms onverwachte antwoorden op die de persoon in een geheel ander 'nachtlicht' zetten. Vijf minuten troost in roerige tijden. De Nachtzoen is te zien rond middernacht op Nederland 2. De Nachtzoen is ook te zien op Nachtzoen.tv en iedere werkdag om 23.00 uur op de levensbeschouwelijke themazender Spirit 24. Spirit 24 biedt ook een iPhone-applicatie van De Nachtzoen.

In de komende periode delen de volgende personen De Nachtzoen uit:

Rinus van Warven - woensdag 13 april
Overdag is hij van alle markten thuis. Hij dicht, doceert, interviewt, zoekt met mensen naar hun zingeving en is altijd in voor een goed gesprek. Maar 's nachts is dat geheel anders. Dan is hij alleen maar dankbaar. Zonder woorden. Zonder al te veel gedachten over de gedachten die in hem opkomen. Samen met hem beleven we de genadige leegte van de nacht. Deze nachtzoen krijgen we van Rinus van Warven.

Ronald Meijers - donderdag 14 april
Waar zijn we eigenlijk niet bang voor? Bang voor Wilders, voor moslims, voor griep, voor de crisis, voor elkaar, voor homo's... Angst blokkeert onze nieuwsgierigheid en dat is niet zo best. Het lijkt wel van kwaad tot erger met ons te gaan. Dat boezemt hem geen angst in, dat maakt hem kwaad. Vannacht liggen we wakker met de man van het engagement Ronald Meijers.

Ernst Daniël Smid - vrijdag 15 april
Nee zeg, een opbedlegstem heeft hij niet. Hij is een bariton, ja. Die worden in de opera altijd belazerd door hun vrouw die er steevast met de kale tenor van tussen gaat. En de nacht is ook niet bepaald z'n vriend. Dus zingen... nu even niet! Daar zit ie in z'n motorpak. Die grote man met onverwacht tedere schatten. Iets met Maria. Deze nachtzoen krijgen we van zanger Ernst Daniel Smid.

Liesbeth Colthof - maandag 18 april
Met haar rugzak vol theaterschatten, klopt ze aan bij kinderen in nood. In de Gaza, in Irak. Voor allen is ze een mededogende moeder. Zij ziet ieder mensenkind. Misschien omdat ze als 5-jarig meisje haar eigen moeder verloor? Worden we juist goed in wat we zelf het hardste nodig hadden? Deze nachtzoen krijgen we van theatervrouw en regisseur Liesbeth Colthof.

Sabri Saad el Hamus - dinsdag 19 april
De nacht is zijn minnares. Waar hij ook is. In Amsterdam, op tournee, of in zijn moederland Egypte. Zijn leven lang al houden de maan en hij elkaar in de gaten. Hij voelt het wanneer zij verschijnen wil en tot volle wasdom komt. Dan reageert hij poetisch of erotisch op haar. En zijn nachtzoen is voor een wel heel bijzondere vrouw die met niemand te vergelijken is. Acteur Sabri Saad El Hamus.

Frits Lambrechts - woensdag 20 april
Het is dat hij een dagje ouder wordt, maar het grootste deel van zijn leven bestond uit nachten. Dat krijg je nu eenmaal als je s'avonds spelen moet. Dan kun je daarna niet zomaar naar bed. Dan trekken de kroegen en nachtvlinders je. Tegenwoordig neemt hij gas terug, hoewel zijn spraakmakende hartstocht hem nog immer vergezelt.

Catharina Schimmelpenninck - donderdag 21 april
Verdwalen en uitglijden is misschien niet eens zo erg. Daar let God niet zo op. Dat gebeurt toch allemaal in het donker. Maar je naar het licht keren en als de verloren zoon zeggen: 'Hier ben ik". Daar gaat het om. Dat is heel moeilijk. Zeker voor een voortvarende vrouw als zij. Dat riekt naar overgave. Maar het is te doen. En het moet ook wel, wil ze kunnen slapen. Deze nachtzoen krijgen we van filosofielerares Catharina Schimmelpennick..

Rutger van Leyden - vrijdag 22 april
Overdag is hij een gerespecteerd orkestdirigent voor serieuze muziek, maar 's nachts droomt hij van nachtenlange live housemuziek met een echte band op de dansvloer. En als de uitvoering van die jongensdroom nog even op zich laat wachten is er ook geen man overboord, want hij is ook dol op de nacht in z'n eentje. Fijn. Mijmeren. We doen vannacht met hem mee.

Marcel van Amstel - maandag 25 april
Hij verdeelt zijn nachten tussen erg ingetogen slaapdiensten en buitengewoon uitbundige optredens. Naar z'n blinde en slechtziende cliënten gaat zijn hart uit, maar als hij vrij heeft gaat het nachtelijk dak eraf. Dan wordt hij blond en ravissant. Want de ene nacht is tenslotte de andere niet, nietwaar? Deze nachtzoen krijgen we van Marcel van Amstel.

Lenny Kuhr - dinsdag 26 april
Ze heeft een nachtstem waarmee ze ons al decennia troost. Ze is een troubadour van alle tijden. Hoewel haar stem het ooit tijdenlang liet afweten. 's Nachts oefent ze zich haar dromen te herinneren omdat die haar iets te zeggen hebben. Dromen zijn in staat onze illusies en aannames over onszelf te doorklieven en daar heeft ze wel oren naar. Vannacht worden we melodieus op bed gelegd door Lenny Kuhr.

Tom Mikkers - woensdag 27 april
Hij is de jonge vader van de Remonstrantse Broederschap. Hij heeft de gave van het woord. Maar s' nachts wordt hij Ernie. Van Bert. Van: "Wat nu als Bert nooit meer thuiskomt?' Hij lijkt wel een duracelkonijntje. Wanneer gaat z'n bewustzijn eindelijk eens in z'n mandje? Deze nachtzoen krijgen we van algemeen secretaris van de Remonstranten Tom Mikkers.

Rikkert Zuiderveld - donderdag 28 april
Hij wil ons wel toezingen vannacht, maar of zijn slaapliedjes ons gerust onder zeil kan krijgen? Misschien blijven we mijmeren over die gelaagdheid van de teksten van deze schrijver en zanger, die beschouwend kijkt naar de schijnwereld waarin we leven. Dromen en verlangen mogen we. Want als we dat niet meer doen... pfff.

Sergio Felter - vrijdag 29 april
Hij is kennismanager Dan kun je heel snel kennis vergaren en het weer doorgeven. Dat gebeurt natuurlijk heel vaak digitaal. En in die wereld bestaat de nacht eigenlijk niet. Want wat nu als met Paramaribo zit te chatten? Wiens nacht telt dan? Die van daar of die van hier? En wat doet die papegaai toch steeds in z'n dromen? Om over Tarzan nog maar te zwijgen. Wat doet een kennismanager met deze telkens terugkerende nachtklop op z'n deur?

Jan Greven - maandag 2 mei
's Ochtends is hij blij dat hij leeft. Maar 's nachts valt het niet mee je over te geven aan het donker. Wie weet wie je nog meer verliezen gaat. Bij het klimmen der jaren wordt de te betreuren dodenrij alsmaar langer. Hoewel malen zinloos is. Die ratio die de chaos wil beteugelen, kan je in het holst van de nacht zo dwars zitten. Deze nachtzoen krijgen we van theoloog en schrijver Jan Greven.

Rosita Steenbeek - dinsdag 3 mei
Haar nachten zijn wel heel verschillend. Want in het holst van de nacht in de duistere krochten van Rome zoeken naar het eeuwenoude verleden van de stad is wel heel iets anders dan maandenlang met een gebroken rug naar het ziekenhuisplafond staren. Toch kan ze beide situaties verdragen. Dat heb je met een levenskunstenares die in staat is tot verwondering. Deze nachtzoen krijgen we van schrijfster Rosita Steenbeek.

Presentatie: Annemiek Schrijver; productie: Yvonne Clement; eindredactie: Gert Corba