Universiteit van Tilburg

Persbericht 7 april 2011

Autonomie en authenticiteit in de relatie tussen pastor en pastorant

Guus Timmerman heeft als moraaltheoloog de relatie onderzocht tussen een pastor en degene met wie hij optrekt (de pastorant), en welke waarden daarin een rol vervullen. Pastor en pastorant ontdekken gaandeweg wat er voor hen toe doet. In de pastorale relatie kan de autonomie en authenticiteit van de pastorant worden bevorderd. Soms door niet te doen wat de pastorant vraagt. Niet het eigen leven in regie nemen, maar het voor zijn rekening kunnen nemen, inclusief de noodlottigheid ervan, is waar het om gaat bij autonomie en authenticiteit.

Dit specifieke ethisch onderzoek gaat ervan uit dat praktijkbeoefenaren, in dit geval basispastores, in hun praktijk ontdekken wat er moreel gesproken toe doet. Het onderzoek wordt gedaan vanuit het type moraaltheologie waarin geluk de centrale categorie is en de doelen van handelen leidend zijn. Timmerman onderzocht één bepaalde praktijk en daarin welke morele goederen opduiken. In het bijzonder is hij geïnteresseerd in autonomie en authenticiteit als morele goederen.

Uiteindelijk wordt duidelijk dat morele goederen zich procesmatig ontvouwen. Het gaat niet om het 'hebben van normen en waarden', maar om het gaandeweg - door te handelen en daarop terug te kijken - ontdekken wat er, moreel gesproken, toe doet.

Meer dan met het in regie nemen van het eigen leven - zo wordt aangetoond - hebben autonomie en authenticiteit te maken met dat mensen zichzelf, hun eigen leven, de wereld waarin ze leven en de noodlottigheid ervan voor hun rekening kunnen nemen. Het respecteren en bevorderen van autonomie en authenticiteit gebeurt altijd in een welbepaalde betrekking die vanaf het begin moet worden meebedacht.

Guus Timmerman (1961, Gendringen) studeerde theologie aan de (voorlopers van de huidige) Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg en is pastoraal werker in de R.-K. parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. Met deze promotie verleent de Tilburg School of Theology voor de eerste keer een kerkelijk doctoraat.




Universiteit van Tilburg