Vilans



* PERSBERICHT: Vrijwilligerswerk nu en in de toekomst

PERSBERICHT: Vrijwilligerswerk nu en in de toekomst

Utrecht, 29 maart 2011- Op 14 april a.s. organiseren Vilans, MOVISIE en NOV in opdracht van het ministerie van VWS een debat over vrijwilligerswerk in de zorg in De Driehoek in Utrecht. Doel van dit debat is om met elkaar standpunten en ideeën uit te wisselen over de inzet van diverse groepen vrijwilligers bij cliënten thuis en in zorgorganisaties. Welke kansen en knelpunten doen zich voor? Hoe worden vrijwilligers begeleid en hoe worden hun werkzaamheden gecoördineerd? Waar liggen de grenzen als het gaat om inzet van vrijwilligers in de zorg?

Er zijn veel vrijwilligers actief in de zorg. Hun aantal ligt rond de 420.000 Nederlanders. Veranderingen in de AWBZ, nieuwe zorgvisies die uitgaan van de wensen en behoeften van cliënten, uitvoering van de Wmo. Deze ontwikkelingen missen hun uitwerking niet op het vrijwilligerswerk in de zorg. Het beroep dat op vrijwilligers wordt gedaan, neemt toe. Maar ook vrijwilligers veranderen en zijn niet zonder meer bereid tijd te investeren in het werk. Tijd dus voor een debat om te kijken naar de afbakening en kansen voor het vrijwilligerswerk in de zorg.

Deelnemers

Het debat wordt gevoerd met vertegenwoordigers uit zorgorganisaties, landelijke koepels en afdelingen van vrijwilligersorganisaties in de zorg, brancheorganisaties, beroepsverenigingen, vakbonden, cliënten- en mantelzorgorganisaties, patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars, politiek en onderzoeks- en ondersteuningsinstituten.

Welke thema's komen aan bod?

Om erachter te komen wat er speelt binnen vrijwilligerswerk in de zorg, is er een LinkedIn groep Zorgvrijwilliger opgericht. Deelnemers aan deze groep konden aangeven welke onderwerpen zij belangrijk vinden om te behandelen tijdens het debat. Ze brachten onder meer naar voren dat:
* de coördinatie van het vrijwilligerswerk onder druk staat;
* ze graag meer willen weten over de huidige motieven om actief te worden als vrijwilliger;

* ze zich zorgen maken over de grenzen aan de werkzaamheden van vrijwilligers in relatie tot die van beroepskrachten in de zorg;
* ze vraagtekens hebben bij de mogelijke verplichting van mensen met een uitkering om vrijwilligerswerk te doen.

`We hebben deze discussiepunten samengebracht tot vier centrale thema's:
coördinatie en begeleiding van vrijwilligers, vinden en binden van diverse groepen vrijwilligers, grenzen aan vrijwilligerswerk en samenwerking tussen vrijwilligers en beroepskrachten', aldus Cecil Scholten, projectleider bij Vilans. `Vertegenwoordigers van diverse organisaties gaan er tijdens het debat met elkaar over in discussie. Uiteindelijk maken we van het gehele debat een verslag, dat voor alle geïnteresseerden beschikbaar zal zijn.'

Meer informatie

Kijk voor meer actuele informatie op de website van Zorg Beter met Vrijwilligers of volg de discussie via de LinkedIn groep Zorgvrijwilliger.