'VOORBEELDIG BESTUUR' op 14 april in Driebergen

Persbericht van CAOP

PERSUITNODIGING
Op donderdag 14 april vindt van 13.45 -17.00 uur in Antropia in Driebergen het congres 'Voorbeeldig Bestuur' over bestuurlijke integriteit in de publieke sector plaats. Centraal staat de vraag hoe bestuurlijk Nederland makkelijker integriteitskwesties kan voorkomen en aanpakken. Minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) houdt een toespraak en overhandigt de nieuwe 'Handreiking integriteit voor politieke ambtsdragers van gemeenten, provincies, waterschappen' met een modelgedragscode aan vertegenwoordigers van deze overheden. Aan het congres nemen bijna 300 bestuurders deel. De bijeenkomst is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector (BIOS) van het CAOP uit Den Haag.

Heldere kijk op de praktijk
Het congres is bedoeld om de aandacht voor het thema 'bestuurlijke integriteit' een forse stap verder brengen. Congresgangers formuleren bijvoorbeeld welke ondersteuning zij van het ministerie nodig hebben om het integriteitsbeleid nog meer handen en voeten te kunnen geven. De minister zegt in zijn uitnodigingsbrief: 'Doel is helderder te krijgen wat dit thema voor ieder van ons in de praktijk betekent. Wat doet zich voor en wat kunnen we daarvan leren?'

Programma
Vooraf kunnen deelnemers om 12.45 uur lunchen. Om 13.45 uur start het programma dat om 17.00 uur wordt afgesloten met een aangeklede borrel. Het programma bestaat uit: opening door dagvoorzitter Roel Nieuwenkamp (bijzonder hoogleraar Ien Dales Leerstoel); inleiding 'Uitgangspunten voor deugdelijk bestuur' door Marcel Becker (Universitair docent Faculteit Wijsbegeerte Radboud Universiteit Nijmegen); voorbeelden van 'Dilemma's uit de praktijk' door Maarten van Zwieten (eigenaar Zilver, advies- en trainingsbureau); toespraak van minister Piet Hein Donner (BZK) en overhandiging nieuwe handreiking integriteit voor politiek ambtsdragers; interactief onderdeel 'Scènes uit de praktijk' door Bert den Boer en Siebe Fockens (trainers) en 'Terug en Vooruitblik' door dagvoorzitter Nieuwenkamp.

Lopend programma 'bestuurlijke integriteit'
De minister van BZK heeft twee jaar geleden het startsein gegeven voor een compact programma 'bestuurlijke integriteit'. Provincies en gemeenten signaleerden dat bestuurlijke problemen regelmatig samenhangen met integriteitsvraagstukken. Omdat hiermee de kwaliteit van het bestuur in het geding kan raken, zijn de koepels Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Interprovinciaal Overleg en Unie van Waterschappen samen met BZK aan de slag gegaan. Dat heeft geleid tot de genoemde handreiking integriteit met ook een modelgedragscode waarop andere politieke ambtsdragers weer hebben gereageerd. Op basis daarvan is de handreiking definitief gemaakt.

*

Links:
http://www.integriteitoverheid.nl



Razende Robot Reporter