Gemeente Echt-Susteren


Euromosa gemeenten willen elkaar beter leren kennen

Â

Burgemeester Echt-Susteren bezoekt gemeente Gangelt

Burgemeester Dieudonné Akkermans van Echt-Susteren in Nederland gaat op 14 april op bezoek bij zijn collega in het Duitse Gangelt. Het bezoek komt voort uit een afspraak van de vijf Euromosa gemeenten om meer te weten te komen over de politieke werkwijze in de verschillende landen.

Burgemeester Bernard Tholen van Gangelt is gastheer en zal zijn collega uit Nederland kennis laten maken met zijn naaste werknemers. Akkermans zal onder andere deelnemen aan een zogenaamde âAusschusssitzungâ. Dit is een vergadering van de burgemeester met een aantal raadsleden en hoge ambtenaren. In Nederland zouden we dit een raadscommissie noemen. Het bezoek aan Gangelt maakt onderdeel uit van een groot aantal onderlinge bezoeken. De burgemeesters Akkermans van Echt-Susteren, Jan Creemers van Maaseik, Herbert Corsten van Selfkant, Bernard Tholen van Gangelt en Heinz-Josef Schrammen van Waldfeucht hebben afgesproken om bij elkaar in de keuken te gaan kijken. De burgemeesters doen dit om een nog beter begrip van de werkwijze over de grens te krijgen. En misschien kan de één nog iets van de ander leren.

Verschillen
Er zijn redelijk grote verschillen in het gemeentebestuur tussen Nederland, België en Duitsland. In Nederland is er naast de burgemeester een aantal wethouders die samen verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse gang van zaken. Burgemeesters worden benoemd door de Kroon, de wethouders worden benoemd door de gemeenteraad. Die gemeenteraad bestaat uit gekozen volksvertegenwoordigers. De zittingstermijn van de burgemeester is zes jaar, van de raad en de wethouders
4 jaar.
In België is de situatie deels hetzelfde, al heten de wethouders hier âschepenenâ.
Het verschil met Nederland is dat zowel de raadsleden alsook de schepenen en de burgemeester gekozen worden. De burgers kiezen de gemeenteraad en uit die mensen wordt een burgemeester en een aantal schepenen gekozen door de raad. De zittingstermijn in België is 6 jaar.
In Duitsland kent men geen wethouders of schepenen. De burgemeester wordt rechtstreeks door het volk gekozen voor een termijn van 6 jaar. Hij is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en wordt daarbij ondersteund door een aantal topambtenaren. De raadsleden worden ook om de 6 jaar gekozen door het volk. Â

Samenwerking

Het Nederlandse Echt-Susteren vormt samen met de Vlaamse gemeente Maaseik en de Duitse gemeenten Waldfeucht, Selfkant en Gangelt het samenwerkingsverband Euromosa.
Euromosa is een grensoverschrijdende samenwerkingsverband dat sinds de oprichting in 2003 diverse projecten heeft gerealiseerd. Euromosa presenteert zich als een Laboratorium voor interregionale samenwerking. Een proeftuin die bereid is om voorop te lopen en de grenzen van de mogelijkheden op te zoeken. Belangrijkste doel daarbij is dat de opgedane kennis en ervaring zelf te benutten. Daarnaast kunnen de projecten als voorbeeld dienen voor andere grensoverschrijdende regioâs.
Op de site www.euromosa.eu staat alle informatie over Euromosa te lezen.

Â

Â