Uitnodiging: Wie is de Sherlock Holmes in diabetesonderzoek?

Persbericht van Diabetes Fonds Nederland

Persbericht en uitnodiging

Amersfoort, 7 april 2011

Wie is de Sherlock Holmes in diabetesonderzoek?

- Kom op 14 april naar de uitreiking van de Onderzoeksprijs in Utrecht

Wetenschappers zijn de ultieme detectives. Onvermoeibaar en systematisch op zoek naar bewijzen en oplossingen. Wie is de ware Sherlock Holmes in het diabetesonderzoek? Drie onderzoekers zijn genomineerd voor de Corona-Gallina Onderzoeksprijs 2011. Donderdag 14 april gaan zij de strijd aan om een prijs van 50.000 euro. Op een toepasselijke locatie voor deze ster-onderzoekers: Museum Sterrenwacht Sonneborgh in Utrecht. Gastvrouw van het middagprogramma is Inge Diepman. U bent van harte welkom!

De Corona-Gallina Onderzoeksprijs is dé prijs voor de wetenschapper die op een verrassende en onderscheidende manier fundamenteel onderzoek heeft gedaan naar diabetes. Dat kan gaan over het ontstaan, het ziekteproces of de complicaties van diabetes. De prijs dient als stimulans voor verder wetenschappelijk diabetesonderzoek.

Even voorstellen: de drie ster-onderzoekers

Een vakkundige jury onder leiding van prof. dr. Christine Mummery koos deze drie genomineerden uit verschillende voorgedragen wetenschappers:

Professor Bart Roep van het LUMC doet sinds eind jaren '80 baanbrekend onderzoek naar hoe diabetes type 1 ontstaat. Hij kijkt vooral naar wat er in het afweersysteem misgaat. Roep en zijn onderzoeksteam zijn nu dicht bij manieren om in te grijpen in het ontstaan van diabetes type 1 en zo tot genezing te komen.

Professor Jan Glatz van de Universiteit Maastricht doet sinds eind jaren '70 onderzoek naar een veelvoorkomende doodsoorzaak bij mensen met diabetes type 2: hart- en vaatziekten. Glatz en zijn team hebben verklaard waarom er zo veel vet in het hart zit. Dat inzicht is een belangrijke voorwaarde voor de volgende stap: ervoor zorgen dat zich minder vet ophoopt in het hart. Zodat minder mensen een hartziekte krijgen.

Professor Coen Stehouwer van het UMC Maastricht doet sinds de jaren '90 onderzoek naar hart- en vaatziekten bij diabetes. Stehouwer liet zien dat de bloedvaten bij diabetes vaak minder flexibel worden. Ook toonde hij aan dat de cellen aan de binnenkant van bloedvaten niet goed werken bij diabetes, waardoor kleine ontstekingen ontstaan die de bloedvaten vernauwen. Die kennis maakt de weg vrij naar nieuwe behandelmethoden en een langer leven voor vele mensen met diabetes.

Wat houdt de prijs in?

Stichting Corona-Gallina stelt 50.000 euro beschikbaar voor de prijswinnaar. Daarnaast ontvangt de winnaar een glazen beeldje (gemaakt door kunstenares Rini Dado). De prijsuitreiking op de middag zelf wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Eli Lilly Nederland. Alleen Nederlandse onderzoekers komen in aanmerking voor de prijs.

Wat is de link met het Diabetes Fonds?

Organisator van de Corona-Gallina Onderzoeksprijs is het Diabetes Fonds, dat werkt aan oplossingen voor diabetes. Met wetenschappelijk onderzoek, want dat is de basis voor betere behandelingen. Daarom zamelt het Diabetes Fonds geld in. Zodat steeds meer mensen met diabetes gezond oud worden. De Onderzoeksprijs onderstreept het belang dat het Diabetes Fonds hecht aan onderzoek. De geldprijs is beschikbaar gesteld door de Stichting Corona-Gallina, opgericht door een bevlogen donateur van het Diabetes Fonds.

Links:
http://www.diabetesfonds.nl/onderzoeksprijs



Razende Robot Reporter