VU medisch centrum

Aandacht voor persoonlijke context bij behandeling bipolaire stoornis

11 april 2011

Ralph Kupka, werkzaam bij de afdeling poliklinische psychiatrie van GGZ inGeest, is op 1 augustus 2010 benoemd tot hoogleraar bipolaire stoornissen aan VU medisch centrum. Op donderdag 14 april spreekt hij zijn oratie uit.

Ralph Kupka (1957) werkt sinds 2010 in de academische werkplaats bipolaire stoornissen bij GGZ inGeest. Daarnaast is hij werkzaam bij het behandelcentrum bipolaire stoornissen bij Altrecht GGZ in Utrecht. Hij houdt zich sinds 1995 bezig met onderzoek naar en behandeling van mensen met een manisch-depressieve stemmingsstoornis, en promoveerde in 2003 op het proefschrift: Discriminating factors in rapid and non-rapid cycling bipolar disorder. Hij was eindredacteur van het eerste Nederlandstalige Handboek Bipolaire Stoornissen, dat in 2008 verscheen en lid van de NVvP richtlijncommissie bipolaire stoornissen. Hij is voorzitter van het landelijk kenniscentrum bipolaire stoornissen (KenBiS).

Zijn oratie heeft als titel 'Manisch-depressief: hebben of zijn?' In deze rede bepleit Kupka dat de behandeling zich niet alleen moet richten op de psychiatrische stoornis maar ook veel aandacht heeft voor de persoonlijke context waarin deze zich voordoet. Het is namelijk soms moeilijk om onderscheid te maken tussen persoonlijkheid en de beginnende uitingen van een manische of depressieve episode. Veel patiënten worden daardoor onzeker over hun emoties of gedrag. Zij moeten de stemmingsstoornis inpassen in het beeld dat zij van zichzelf hebben: heb ik een ziekte of ben ik manisch-depressief? Kennis over de persoonlijke context kan bijdragen aan een evenwichtig zelfbeeld van de patiënt. Daarnaast maakt eerdere signalering van beginnende symptomen vroegtijdig ingrijpen mogelijk. bron: Origineel