Rijksvoorlichtingsdienst

Herinneringsmedaille voor Afghanistangangers

Op donderdag 14 april ontvangen ruim negentig militairen van Landmacht, Luchtmacht, Marine en Marechaussee de Herinneringsmedaille Vredesoperaties. De militairen waren naar Afghanistan uitgezonden als onderdeel van het National Support Element 2 (NSE2) en het Hoofdkwartier Commandant Kandahar Airfield 11 (COMKAF). De militairen sluiten samen met hun thuisfront hun uitzending ceremonieel af. De uitreiking vindt plaats in Sport- en Evenementencomplex 'Merwestein' in Nieuwegein.

Het National Support Element onder leiding van majoor Rob van Wijngaarden is een zelfstandige eenheid die rechtstreeks valt onder de Commandant der Strijdkrachten. Het NSE was primair verantwoordelijk voor het leveren van logistieke ondersteuning aan de Nederlandse troepen in Afghanistan in de vorm van het bevoorraden met goederen, het uitvoeren van transport en onderhoud en het leveren van geneeskundige verzorging, legering, kassierdienst en veldpost. Het NSE was tevens verantwoordelijk voor de coördinatie van de logistieke ondersteuning vanaf het Point of Debarkation in Kandahar naar de inzetlocaties en visa versa maar ook voor het tactisch luchttransport boven Afghaans grondgebied. Het Nederlandse detachement van het Hoofdkwartier Commandant Kandahar Airfield was samen met ruim 250 militairen uit diverse NAVO-landen verantwoordelijk voor de bewaking, beveiliging en verdediging van het vliegveld en het omliggende gebied, ter grootte van de halve provincie Utrecht. Verder verricht het hoofdkwartier operationele en logistieke ondersteuning aan alle eenheden en operaties op en vanaf Kandahar Airfield. Het personeel van het Nederlandse COMKAF detachement heeft aan alle taken van het COMKAF hoofdkwartier, en daarmee aan de gehele ISAF-missie, een essentiële bijdrage geleverd

Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten, generaal-majoor Mart de Kruif, reikt samen met Commandant Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL), brigadegeneraal Henk-Jan Maijers de medailles uit. Het grootste deel van de te decoreren militairen is afkomstig van het OOCL.