Gemeente Bergen op Zoom


Zaaifeest in het Vlinder Kinderbos

Op donderdag 14 april wordt het jaarlijkse Zaaifeest in het Vlinder Kinderbos de Rode Beuk in Halsteren gevierd. Ruim 100 leerlingen uit groep 3 en 4 van basisscholen De Rode Schouw en De Biezenhof gaan fanatiek aan de slag met het zaaien van diverse bloemen- en plantensoorten.

De kinderen zorgen op deze manier voor de groei van een prachtige bloemenzee. Verschillende vlinders, insecten- en vogelsoorten worden hierdoor aangetrokken. Niet alleen wordt er op 14 april gezaaid, ook testen de leerlingen samen al spelenderwijs hun kennis van de natuur. Interactieve natuurspelletjes zoals het 'prooidierzoekspel', 'wie ben ik' en 'zoek je partner' worden gespeeld. Wethouder Ad van der Wegen geeft om 9.15 uur het startschot voor de ochtend en de kinderen een handje helpen met het zaaien. Ook opent de wethouder het nieuwe Bijenhotel in het bos. Van 9.15 tot 10.15 uur steekt basisschool De Biezenhof de handen uit de mouwen. Om 10.30 uur start basisschool De Rode Schouw.

Dit voorjaar breidt het feest zich uit, op woensdag 27 april vindt voor de eerste keer eenzelfde actie plaats op een braakliggend grasveld in Gageldonk. Groep 3 en 4 van basisschool de Grebbe en de Driemaster (locatie Zilverschoonplein) gaan dan aan de slag.

In het najaar gaan de leerlingen de zaden van de bloemen en planten weer verzamelen tijdens het Oogstfeest. Zo helpen zij het stukje natuur in de gemeente. Met deze cyclus verdienen de leerlingen per Zaai- en Oogstfeest een sticker in het Vlindervriendenboekje. Door leerlingen op het Zaai- en Oogstfeest natuur te laten ervaren en te beleven neemt de kennis over de natuur met haar variatie aan planten en dieren (biodiversiteit) toe. Met een positievere houding tot de leefomgeving tot gevolg.

'Ruimte voor de Vlinder'

Bergen op Zoom doet mee aan de Brabantse actie om de vlinder een steuntje in de rug te geven. De provincie Noord-Brabant heeft alle gemeenten 10 kilo bloemzaad ter beschikking gesteld. De vlinder is de Brabantse 'ambassadeurssoort voor biodiversiteit'. Tijdens beide Zaaifeesten wordt dit bloemenzaad gebruikt waardoor het de biodiversiteit en het leefgebied van de vlinder ten goede komt. Daarnaast gebruikt de gemeente het bloemrijke zaadmengsel om vlindertuin de Kragge in Bergen op Zoom en de Schansbaan in Halsteren in te zaaien.

De zaaiactie in het Vlinder Kinderbos is een initiatief van IVN de Groene Zoom. Zowel de actie in het Vlinder Kinderbos als de actie in Gageldonk worden ondersteund door de gemeente Bergen op Zoom als onderdeel van het natuur en milieueducatieprogramma (NuMEnu). De activiteiten passen geheel in het gemeentelijke duurzaamheidsbeleid.

Kijk voor informatie en alle Natuur en Milieu Educatie activiteiten op www.educatiepluspuntbergenopzoom.nl.