Gemeente Enschede

Wethouder Hatenboer sluit 14 april twee contracten met buurtbewoners

In stadsdeel Oost worden op 14 april de eerste twee contracten voor buurtautonomie getekend door de stadsdeelwethouder Jeroen Hatenboer en de bewoners van het Madame Curieplein in Velve-Lindenhof en van het Van Heutzplein in Zuid-Oost. De bewoners gaan zelf de pleinen onderhouden nadat deze met hulp van de gemeente en Buurt in Actie zijn opgeknapt.

De gemeente blijft verantwoordelijk voor het groot onderhoud, bewoners snoeien en verwijderen het groen- en zwerfafval. De contracten hebben een looptijd van drie jaar. Als bij de jaarlijkse evaluatie blijkt dat de samenwerking goed verloopt, ontvangt de buurt een bescheiden vergoeding om bijvoorbeeld een buurtactiviteit te organiseren.

Bewoners van het Madame Curieplein hebben de afgelopen twee jaar enkele ideeën ingediend bij Buurt in Actie om het plein op te knappen. Het speelpleintje is opgeknapt en vervolgens uitgebreid en er is een mooie muurschildering
gemaakt.
Bewoners rondom het Van Heutzplein hebben gezamenlijk een bewonersinitiatief ingediend om het groen aan de randen van het plein op te knappen en een hekwerk te plaatsen. De bewoners van beide pleinen hebben samen met de gemeente de ideeën uitgewerkt en afspraken gemaakt over het onderhoud. Bewoners zijn bereid om zelf het onderhoud van het plein uit te voeren. Hiervoor is door de wijkbeheerder van het gemeentelijk stadsdeelbeheer een contract opgesteld met de bewoners waarin staat welk onderhoud door de bewoners wordt uitgevoerd en welk onderhoud voor de gemeente blijft. Beide initiatieven passen goed bij de ambitie van het college van B&W om bewoners zelf zeggenschap te geven over zaken die de eigen buurt aangaan.

Donderdag 14 april, worden de contracten officieel getekend door de bewoners, stadsdeelwethouder Jeroen Hatenboer en Frank Landman (manager openbare ruimte stadsdeel Noord Oost). Om 17.30 uur vindt de ondertekening aan het madame Curieplein plaats, en om 18.00 aan het Van Heutzplein.