Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

13 april 2011

Samenwerking tussen Trajectum, DUB en UMCkrant

Eenmalige gezamenlijke themamagazine '50 jaar De Uithof'

"Er zouden meer studentenflats in De Uithof moeten komen. Dat is een basisvoorwaarde voor een levendige campus met winkels en horeca." Dat zegt Bert van der Zwaan, rector van de Universiteit Utrecht, in het themamagazine '50 jaar De Uithof' dat donderdag 14 april eenmalig verschijnt ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Utrechtse universiteitswijk.

Het campusgevoel van De Uithof is een belangrijk thema in het magazine, dat een eenmalige uitgave is van Trajectum (het blad van de Hogeschool Utrecht), het Digitale Ublad (DUB, van de Universiteit Utrecht) en de UMCkrant (de personeelskrant van het Universitaire Medisch Centrum Utrecht).

De uitgave verschijnt op 14 april in een oplage van 30.000 en wordt verspreid onder studenten en medewerkers van de universiteit, de hogeschool en het UMC. Het magazine is vanaf 14 april ook te lezen via de site van DUB, www.dub.uu.nl, en van Trajectum, www.trajectum.hu.nl.

In het themamagazine staan portretten van (oud-)'bewoners' van De Uithof, zoals oud-hockeyer André Bolhuis, hiphopper Pax en locatiemanager Jaco van Hornsveld. Verder verhalen van studenten hoe het is om te wonen, werken en leven in De Uithof.

De ontwikkeling van De Uithof

Lange tijd hadden de bestuurders geen idee wat ze met het gebied aan moesten. De universiteit was niet meer dan een verzameling gebouwen. Even leek het erop dat de hele universiteit naar De Uithof zou verhuizen. Oud-rector van de Universiteit Utrecht Hans van Ginkel vertelt dat hij in 1985 persoonlijk gezorgd heeft dat de faculteiten Rechten en Letteren in de binnenstad mochten blijven om te voorkomen dat het Academiegebouw verkocht zou worden.

Met het masterplan van architect Rem Koolhaas in 1986 kreeg De Uithof eindelijk toekomstvisie. De Hogeschool Utrecht en het Universitair Medisch Centrum kwamen naar De Uithof. De nieuwe gebouwen waren allemaal architectonische hoogstandjes die internationaal in de prijzen vielen. En na lange discussies mochten er studentenwoningen gebouwd worden.

Samenwerking

De hogeschool, het universitair medisch centrum en de universiteit werken op verschillende terreinen samen. Een mooi voorbeeld is de academische gezondheidszorg. In de Academie Gezondheidszorg Utrecht trekken het UMC Utrecht, de Hogeschool Utrecht en het ROC Midden Nederland samen op om een doorlopende leerlijn neer te zetten voor fysiotherapie, logopedie, physician assistants en verpleegkunde; van bachelors op hbo-niveau tot universitaire promovendi.

Utrecht Science Park

De naam De Uithof wil de universiteit veranderen in Utrecht Science Park. Het science park moet een verzamelplaats worden van kennisinstellingen en bedrijven waar onderwijs en onderzoek samenkomen. De komst van het bedrijf Danone is daar een voorbeeld van. Rector Bert van der Zwaan: "Onze prioriteit ligt bij het aantrekken van andere kennisinstellingen en van bedrijven. Maar het is volstrekt duidelijk dat een goed werkklimaat niet kan zonder een goed leefklimaat."

Meer informatie