Gerechtshof Den Haag


Klacht tegen het niet vervolgen van dumping illegaal afval in Ivoorkust afgewezen

Den Haag , 13-4-2011

Het gerechtshof in Den Haag heeft op 12 april 2011 de klacht van de stichting Greenpeace Nederland tegen het niet vervolgen door het Nederlandse openbaar ministerie van het bedrijf Trafigura BV en anderen voor het dumpen van illegaal afval in Ivoorkust afgewezen. Het OM heeft vervolging ingesteld voor de uitvoer van het afval vanuit Nederland. Greenpeace wilde echter dat de dumping van dit afval ook in Nederland vervolgd zou worden. Greenpeace spande bij het Haagse gerechtshof een zaak in het kader van art 12 SV aan om zo te trachten het OM te dwingen alsnog tot vervolging over te gaan.

Het hof heeft de stichting Greenpeace Nederland niet-ontvankelijk verklaard voor zover zij vervolging wenst van het bedrijf Trafigura Beheer BV en anderen voor doodslag, zware mishandeling, dood door schuld, zwaar lichamelijk letsel door schuld of een misdrijf in ambt of beroep. Greenpeace is namelijk - in tegenstelling tot de slachtoffers en nabestaanden - geen rechtstreeks belanghebbende bij de gevraagde vervolging. Dit schrijft de wet wel voor.

Wat betreft het niet vervolgen op grond van art. 173a van het Wetboek van Strafrecht voor de dumping van illegaal afval in Ivoorkust in augustus 2006 heeft het hof de klacht afgewezen, omdat de haalbaarheid van vervolging in Nederland twijfelachtig is. In Ivoorkust gepleegde feiten kunnen niet per definitie worden berecht in Nederland. Geen van de beklaagde personen bezit de Nederlandse nationaliteit of woont in Nederland. De feitelijke werkzaamheden van de aangeklaagde bedrijven vinden grotendeels plaats buiten Nederland. Ook naar het oordeel van het hof kan - in het geval vervolging gelast zou worden - nader strafrechtelijk onderzoek niet achterwege blijven. Tot op heden hebben de justitiële autoriteiten van Ivoorkust echter geen medewerking verleend aan de uitvoering van Nederlandse rechtshulpverzoeken.

Het hof is van oordeel dat het OM voldoende inspanningen heeft verricht. Het OM heeft grondig onderzoek gedaan in deze zaak en vervolgt een aantal verdachten, waaronder beklaagde Trafigura Beheer BV in Nederland, voor de illegale uitvoer van het afval vanuit Nederland. Bovendien zijn in Ivoorkust twee verdachten veroordeeld voor betrokkenheid bij de feitelijke dumping van de afvalstoffen en hebben twee van de beklaagden in Ivoorkust voorlopige hechtenis ondergaan. Deze is beëindigd nadat een financiële regeling was getroffen tussen Trafigura en de staat Ivoorkust, onder meer ter compensatie van de milieuschade. Ten slotte zijn er in civiele procedures met nabestaanden en slachtoffers regelingen getroffen.

LJN: BQ1012

Uitspraken:LJN: BQ1012

Zie het origineel