Gerechtshof Den Bosch


Ook in hoger beroep 12 jaar voor schietincident McDonald's

's-Hertogenbosch , 12-4-2011

Het gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft een 52-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar voor een poging tot moord en het bezit van een vuurwapen.

Op 2 februari 2009 vond op het parkeerterrein van McDonald's in Best een schietincident plaats. Hierbij werden 13 schoten gelost, waardoor het slachtoffer gewond raakte aan zijn arm.

Het hof heeft bewezen verklaard dat de verdachte opzettelijk en met voorbedachten rade heeft geprobeerd het slachtoffer van het leven te beroven. De man heeft direct nadat hij uit zijn auto was gestapt en zonder dat anderen daartoe aanleiding gaven, 13 keer met zijn vuurwapen op het slachtoffer geschoten.

Het hof heeft de verdachte vrijgesproken van de poging tot moord op een medewerker van McDonald's die zich in een afgesloten laad- en losruimte bevond naast het pand. Er bestond weliswaar kans dat de medewerker door die kogels zou worden geraakt, maar het hof neemt aan dat de verdachte zich daarvan niet bewust is geweest.

Het hof verwerpt het verweer van de verdachte, dat hij heeft geschoten om zichzelf te verdedigen tegen kogels die door het slachtoffer vanuit zijn jaszak zouden zijn afgevuurd. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft de jas van het slachtoffer onderzocht op sporen die wijzen op het schieten vanuit de jaszakken van die jas. Deze zijn niet aangetroffen.

Het hof heeft bij het bepalen van de hoogte van de straf rekening gehouden met het feit dat de verdachte midden op de dag, op een openbare plaats heeft geschoten op het slachtoffer. Ook heeft het hof meegewogen dat de verdachte eerder voor ernstige geweldsdelicten en overtreding van de Wet wapens en munitie is veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen.

In maart 2010 legde de rechtbank de man ook 12 jaar gevangenis straf op. De rechtbank achtte naast de poging tot moord ook voorwaardelijke opzet bewezen voor de McDonald's- medewerker die zich in de laad- en losruimte naast het pand bevond.

Het openbaar ministerie eiste twee weken geleden 15 jaar cel. Uitspraken:BQ0905

Zie het origineel