14 april 201 1

TNO-onderzoek naar arbeidsvoorwaarden:

Goede chef net zo belangrijk als salaris

Het hebben van een goede leidinggevende is voor 97 procent van de werknemers in ons land net zo belangrijk als het salaris. Bovendien vindt 71 procent het belangrijk of heel belangrijk om zelf werktijden te kunnen bepalen.

Dat blijkt het TNO-onderzoek `Arbeidsvoorwaarden in goede aarde', dat deze week wordt gepubliceerd. Hiervoor werden 22.000 werknemers gevraagd naar hun wensen wat betreft arbeidsvoorwaarden.

Leermogelijkheden wordt door 89 procent als (heel) belangrijk bestempeld, terwijl interessant werk eruit schiet met 97 procent. "Werkgevers doen er dus goed aan om ook naar de zachte arbeidsvoorwaarden te kijken", stelt Paulien Bongers, Innovatiedirecteur Arbeid bij TNO. "Werkinhoud en goede leidinggevende zijn namelijk net als de harde arbeidsvoorwaarden zoals salaris en werkzekerheid voor werknemers belangrijk".

Motivatie en gezondheid

Bongers: "Arbeidsvoorwaarden die flexibel werk mogelijk maken, liggen ook goed. Deeltijdwerken wordt door 68 procent (heel) belangrijk gevonden. Zelf werktijden bepalen is voor 71 procent doorslaggevend. Werkgevers doen er dus goed aan om het werk interessant te maken en te houden en leer- en groeimogelijkheden te bieden. Worden deze wensen niet vervuld dan kan dat ten koste gaan van motivatie en gezondheid."

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat vooral werknemers in het onderwijs hun gewenste arbeidsvoorwaarden het beste in vervulling zien gaan. Op het salaris na. Daarentegen blijft de industrie het vaakst achter in het waarmaken van wensen.
% werknemers dat arbeidsvoorwaarden (niet/heel) belangrijk vindt. Bron:TNO/CBS
% werknemers dat arbeidsvoorwaarden (niet/heel) belangrijk vindt. Bron:TNO/CBS

Persoonlijk maatwerk

"Persoonlijk maatwerk kan voorkomen dat werknemers ontevreden het bedrijf verlaten", waarschuwt Bongers. "Dat kan gebeuren bij medewerkers die onvoldoende kansen krijgen om te groeien en zich te ontwikkelen terwijl ze dat juist heel belangrijk vinden. Collega´s die onvoldoende tegemoet gekomen worden in flexibel werk maken de meeste kans op burnoutklachten. Maatwerk ten aanzien van de persoonlijke ontwikkeling leidt tot betere prestaties van de gehele organisatie. Rekening houden met flexibel werken leidt bovendien tot een lager ziekteverzuim."

Opvallend is bovendien dat laagopgeleiden hun wensen op het gebied van interessant werk, leermogelijkheden en werkzekerheid het meest vervuld zien worden in de overheidssector. Jongeren zijn weer beter af in het grootbedrijf.
bericht 2011-20

De TNO-publicatie `Arbeidsvoorwaarden in goede aarde' is hier te downloaden
Zie het origineel