Gemeente Stichtse Vecht

Samen in volle vaart vooruit voor de leefbaarheid

Dinsdagavond 5 april heeft gemeente Stichtse Vecht de eerste stap gezet die moet leiden naar een nieuwe aanpak voor het gebiedsgericht werken. Ruim 70 vertegenwoordigers van de wijkcomités en bewonersorganisaties zijn, tijdens een boottocht over de Vecht, in gesprek gegaan met elkaar, de wethouders en het team gebiedsgericht werken.

Aan boord van het schip werd in verschillende groepen gediscussieerd over thema's als het wijkbudget, de indeling van de kernen en het betrekken van de inwoners bij de leefbaarheid van hun eigen buurt. Het waren levendige discussies, want de belangen en de wensen bleken zeer divers te zijn. Daarnaast werd er ook volop genetwerkt. Zo raakten bijvoorbeeld de dorpsraden uit Vreeland en Loenen in gesprek met de wijkcommissies uit Maarssenbroek en wisselden tips, ideeën en ervaringen uit.

Pieter de Groene, wethouder participatie: "Ik ben onder de indruk van de opkomst vanuit de wijkcomités en bewonersorganisaties. Meer dan 70 mensen zijn gekomen uit de diverse kernen om mee te praten. Daaruit spreekt een enorme betrokkenheid uit van de inwoners bij het gebied waarin zij wonen. Daarom is het ook zo belangrijk dat wij als gemeente de kennis en ervaring van onze inwoners benutten. Samen bedenken we hoe het gebiedsgericht werken er in de praktijk uit moet zien."

Wethouder gebiedsgericht werken Jaap Verkroost: "Op een avond als deze zie je hoe goed het is dat we de inwoners betrekken bij het gebiedsgericht werken. Zij hebben hele frisse ideeën. Bovendien draait het allemaal om hen, het gebiedsgericht werken is in het leven geroepen om de inwoners zo goed mogelijk te faciliteren. Dan is het wel belangrijk dat zij mee kunnen praten over de beste manier om ons beleid in te vullen."

Snelkookpan voor ideeën

Er is gekozen voor een intensieve methode om in twee weken tijd samen met diverse betrokkenen de eerste ideeën over het gebiedsgericht werken op te halen. Centraal staat de vraag op welke manier bewoners een rol willen en kunnen spelen in het gebiedsgericht werken. De uitkomsten van de avond zijn input voor de volgende bijeenkomsten met professionals (zoals politie, gemeenteambtenaren, woningcorporaties), het college van burgemeester en wethouders, en de gemeenteraad.

Hoe nu verder?

Het bestuur en het management van gemeente Stichtse Vecht geeft samen met het maatschappelijk middenveld richting aan het te ontwikkelen model. Zij stellen een basismodel op. Dit basismodel wordt vandaag, op donderdag 14 april, voorgelegd aan een vertegenwoordiging van de inwoners en de professionals, die alle kans krijgen om er feedback op te geven. Op 15 april stellen de gemeente en haar belangrijkste partners op basis van al deze informatie een voorlopig model op. Dit model wordt uiteindelijk ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad van Stichtse Vecht.

Dichterbij

Gemeente Stichtse Vecht is een grote gemeente. Het bestuur is voor velen van u in kilometers verder van u af komen te staan dan u gewend was. Het gebiedsgericht werken verkleint de afstand tussen gemeente, bewoners en andere partijen en richt zich vooral op het behoud van de identiteit van de kernen, op de leefbaarheid in de wijken en alles wat daarbij hoort.