Gemeente Gorinchem


Extra middelen voor Gorcumse schouwburg

GORINCHEM, 12 april 2011 - Het Gorcumse college van Burgemeester en Wethouders gaat de gemeenteraad een pakket maatregelen voorstellen waardoor Schouwburg De Nieuwe Doelen de komende jaren op een goede basis verder kan. Wethouder Cultuur Trix van der Torren: "De Nieuwe Doelen is een belangrijke culturele voorziening voor Gorinchem en omstreken. Wij willen ons als college dan ook inspannen voor een goede oplossing."

Bij de schouwburg is sprake van financiële problematiek. Deze is met name ontstaan door het inzakken van de zakelijke gebruikersmarkt in verband met de economische crisis. Bovendien kampt het theater door het ontbreken van voldoende middelen inmiddels met een onderhoudsachterstand.

Eenmalige subsidies
Het voorstel van B&W houdt in dat de financiële problemen van de De Nieuwe Doelen worden opgelost door het deels eerder uitbetalen en het eenmalig aanvullen van de subsidie die de stichting van de gemeente krijgt.

Investeren in onderhoud
Verder zou het theater toestemming moeten krijgen om 262.000 euro te investeren in het meest urgente onderhoud, zoals de computergestuurde hijsinstallatie voor het decor en vervanging van de licht- en geluidsapparatuur en zou de gemeente 96.000 euro bijdragen aan een aantal andere onderhoudswerkzaamheden.

Haalbaarheidsonderzoek
Daarnaast wordt bekeken op welke manier het beheer en onderhoud het beste kan worden geregeld: rechtstreeks via de gemeente of via de Stichting Beheer Gemeentelijk Accommodaties (SBGA). Ook de mogelijkheid van de bouw van een nieuw theater in combinatie met andere culturele instellingen wordt meegenomen in de overwegingen; deze optie wil het College aan de Raad in juni voorleggen als een mogelijk scenario in het kader van de ombuigingsoperatie Alle Hens aan Dek 2.

Prestaties
De huidige subsidie aan de Nieuwe Doelen van maximaal EUR 650.000 blijft in het collegevoorstel gehandhaafd. Met ingang van het theaterseizoen 2012-2013 is het doel wel dat de financiële prestaties verbeteren. Dat kan zowel via de programmering als door meer aandacht voor de maatschappelijke en zakelijke functie van de schouwburg (amateurvoorstellingen, bedrijfsbijeenkomsten etc).

Theaterdirecteur Rob van Wijk is blij met het voorstel: "Hiermee kunnen we er weer tegenaan. De Nieuwe Doelen doet het zelfs in deze tijden goed bij de theaterbezoekers: beter dan de landelijke trend. We gaan er alles aan doen om ook onze rol bij amateurvoorstellingen en voor de zakelijke markt nog verder uit te bouwen."

Raad aan zet in mei en juni
De Gorcumse gemeenteraad buigt zich in mei over het raadsvoorstel. Wat op de lange termijn de beste keuzes zijn ten aanzien van De Nieuwe Doelen komt net als andere voorzieningen in de stad in juni nader aan de orde wanneer de Raad een eerste bespreking heeft over de ombuigingsoperatie Alle Hens aan Dek (AHAD) 2.