Gemeente Gorinchem


Controle op overlast door honden in Haarwijk/Stalkaarsen

GORINCHEM, 13 april 2011 - Op maandag 11 april is door de gemeente Gorinchem in de Haarwijk en Stalkaarsen een grote controle gehouden onder hondenbezitters. Tussen 07:00 en 10:30 zijn in totaal 50 hondenbezitters aangesproken. Omdat hondenpoep voor veel Gorcumers de ergernissen top 10 aanvoert, houdt de gemeente regelmatig controles. Uit de controle blijkt dat veel hondenbezitters hun best doen overlast zo veel mogelijk te beperken, maar dat er toch nog veel hondenpoep op plaatsen terechtkomt waar het niet hoort. Alle reden dus om deze actie deze zomer ook in andere wijken te herhalen.

Hondenbezitters aangesproken
De controle van het Team Toezicht en Handhaving werd gedaan door zes medewerkers, in uniform en in burgerkleding. Hondenbezitters werden gecontroleerd op het aanlijnen van hun hond, het bij zich hebben van opruimmiddelen en het opruimen van hondenpoep. Daarnaast werd alle hondenbezitters ook gevraagd of ze de hondenbelasting voor dit jaar voldaan hadden.

Positieve reacties
Veel hondenbezitters vonden de controle een goede zaak. Meer dan de helft van de gecontroleerde hondenbezitters kreeg dan ook complimenten van de controleurs omdat ze er op alle punten positief uitsprongen. En ook het team Belastingen merkte goed dat de actie gehouden was: dezelfde dag nog werd voor zes honden door hun baasjes belastingaangifte gedaan!

Aandacht voor opruimen
Een hondenbezitter werd bekeurd omdat hij zijn hond niet aangelijnd had. Een aantal andere hondenbezitters kreeg een proces verbaal omdat ze geen opruimmiddelen bij zich hadden. Maar liefst 140 drollen zijn tijdens de actie ludiek gemarkeerd met een vlag. Zo werd wel duidelijk waarop hondenbezitters moeten worden aangesproken: Baasjes, er moet beter geruimd worden! Het blijft toch een aandachtspunt: ga met uw hond naar de speciaal daarvoor aanwezige hondenuitrenplaatsen en zorg ervoor dat u meteen opruimt als uw hond gepoept heeft! Gedurende de zomer zal er nog een aantal keren een grote controle gehouden worden in verschillende wijken.