Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

Toespraak van de Koningin bij het staatsbanket ter gelegenheid van het staatsbezoek aan Duitsland, 12 april 2011

De toespraak is uitgesproken in het Duits.

Mijnheer de Bondspresident,

Het is een bijzonder genoegen hier vandaag Uw gast te mogen zijn. Onze nabuurschap en familiebanden hebben het Prins Claus en mij makkelijk gemaakt Duitsland in de loop der jaren vele malen te bezoeken, soms ongemerkt binnenreizend, andere keren voor een officieel bezoek. Omgekeerd heeft ons land U ook al een paar keer als gast mogen ontvangen. Nog nauwelijks drie weken geleden vergezelde U Mevrouw Wulff bij de feestelijke doop van de tulp die haar naam draagt, een evenement waarmee ook al de hartelijke betrekkingen tussen onze landen tot uitdrukking kwam.

Bijzondere herinneringen bewaar ik aan het bezoek dat mijn man en ik in 1991 aan uw land brachten. Ons reisdoel was toen kennismaking met het gebied dat na de val van de muur met de Bondsrepubliek was herenigd. Die historische gebeurtenis lag nog vers in ieders geheugen. De vreugde over dat samenkomen na een lange gedwongen scheiding, was groot. Iedereen besefte echter wel dat de vijf Länder nu voor de moeilijke opgave stonden de achterstand die in de jaren van onvrijheid was ontstaan, in te halen. Zij die de omwenteling tot stand hadden gebracht, namen ook de last van de aanpassing op zich.

We leven nu twintig jaar later. Het is wonderbaarlijk hoeveel er in de afgelopen jaren op het gebied van de mentale, economische en culturele eenwording tot stand is gebracht. Deze ontwikkeling is in ons land met belangstelling en bewondering gevolgd. Het herenigd Duitsland neemt nu in Europa een leidende positie in. Onze Europese Unie dankt vrijwel elke stap voorwaarts die zij maakt, aan de constructieve rol die de Bondsrepubliek daarbij speelt. Uw land is zich bewust van zijn verantwoordelijkheid en profileert zich steeds duidelijker als de drijvende kracht bij het behoeden en versterken van de stabiliteit in Europa.

De sterke groei van de Duitse economie is indrukwekkend, evenals de veerkracht waarmee Uw land de recente crisis heeft doorstaan. Daarmee levert Duitsland ook een aanzienlijke bijdrage aan het herstel in de andere landen van Europa. Het Duitse bedrijfsleven munt uit door innovatief vermogen en technologische vernieuwing. De drang naar innovatie, actief door Uw regering gesteund, bevordert ook de samenwerking met buurlanden. Deze ontwikkeling komt evenzeer ons land ten goede. Duurzaamheid, klimaatbescherming en energiebesparing staan bovendien voorop, als het gaat om de toepassing van nieuwe technologieën. Duitsland is hiermee een inspirerend voorbeeld voor andere landen, waaronder Nederland.

De Duitse economie is voor ons land van het grootste belang. Het hoge niveau van de vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven die parallel aan ons bezoek acte de présence geven in Uw land, onderstreept de grote economische vervlochtenheid tussen onze landen.

Onze goede betrekkingen berusten ook op het feit dat wij dezelfde waarden delen én hooghouden. Het belang dat wij hechten aan de bevordering van de internationale rechtsorde heeft onze beide landen betrokken bij de hulp aan Afghanistan. In eigen land komen wij op voor het behoud van tolerantie in een steeds gecompliceerdere samenleving en voor de noodzaak onze fundamentele waarden aan volgende generaties door te geven. U heeft hier zelf duidelijk naar verwezen in Uw rede in Bremen ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de hereniging.

Waar vroeger grenzen mensen scheidden, lijken zij nu eerder mensen te verbinden. Tussen Duitsland en Nederland hebben zich in de afgelopen jaren vijf succesvolle euregio's ontwikkeld. De Euregio Rhein-Waal - Uw geboortegrond - mogen wij zelfs gelukwensen met haar 40-jarig bestaan. In deze euregio's groeit een steeds verdergaande samenwerking over de grens heen, waardoor op allerlei terreinen nieuwe initiatieven worden genomen en bestaand beleid wordt versterkt. Nederland blijft dankbaar voor de snelle hulp die in dit kader door Duitse buren werd geboden bij de vuurwerkramp en de overstromingen die ons land in het recente verleden hebben getroffen.

Een ander voorbeeld van gezamenlijke activiteit zien wij in de vérgaande militaire samenwerking in het Eerste Duits-Nederlandse Legerkorps. Ook op het gebied van onderwijs en wetenschap is een uitgebreid netwerk van uitwisselingen van kennis en personen gegroeid. Veel Nederlandse wetenschappers werken mee aan onderzoek in Duitsland en het gerenommeerde Max Planck Gesellschaft heeft een van haar instituten in Nederland gevestigd. Duizenden Duitse studenten komen jaarlijks naar onze universiteiten om daar een deel van hun studie te voltooien.

Het rijke culturele leven in Duitsland oefent op Nederlanders vanouds een grote aantrekkingskracht uit. Na de val van de muur is bovendien een jonge en vernieuwende generatie kunstenaars opgestaan. Berlijn heeft zich ontwikkeld tot het kloppend hart van deze wereld, die ook kunstenaars uit andere Europese landen inspireert. 'Ernst is das Leben, heiter ist die Kunst', zei een van Uw vermaarde dichters. In Uw grootse nieuwe hoofdstad komen leven en kunst op een heel natuurlijke manier tot elkaar. Duitsland is in al zijn verscheidenheid de favoriete reisbestemming voor Nederlanders geworden en Berlijn de belangrijkste trekpleister.

Mijnheer de Bondspresident,

Na zich te hebben herenigd, heeft Uw land zich vernieuwd. Wij zijn dankbaar dezer dagen kennis te kunnen maken met dit nieuwe Duitsland, dat in Europa en de wereld politiek en economisch een leidende rol speelt.

Graag nodig ik alle aanwezigen uit het glas te heffen op Uw gezondheid, Mijnheer de Bondspresident, op die van Mevrouw Wulff en op het Duitse volk waarmee wij langs zoveel wegen zijn verbonden.

Zie ook


* Deutsch


* © RVD