Groen!

Prins Laurent aan de ketting

door Wouter De Vriendt (federaal parlementslid) op 13 april 2011 in "Democratie en overheid"

Vandaag gaf premier Leterme tekst en uitleg over de afspraken met prins Laurent. De fratsen van prins Laurent zijn ongezien en dit vraagt ongeziene maatregelen. Dit gaat over meer dan de bokkensprongen van een onwillige zoon, dit heeft een debat over de monarchie en het koningshuis zelf uitgelokt. Het is dus niet minder dan in het belang van het koningshuis zelf, dat prins Laurent aan de ketting wordt gelegd.

Dotaties creëren de ruimte om op een financieel onafhankelijke manier de rechten en plichten van prins uit te oefenen. Maar als prins Laurent de rechten en plichten van zijn prinselijke functie met de voeten blijft treden, vindt Groen! dat ook het recht op dotatie vervalt.

Wij hebben weinig vertrouwen in het akkoord tussen premier Leterme en prins Laurent. Het valt te vrezen dat praten met prins Laurent niet werkt en dat de tijd van de goede voornemens al een tijdje achter ons ligt. Het zal niet gemakkelijk zijn om de dotatie af te nemen of te verminderen als prins Laurent zich niet houdt aan zijn engagementen. Het is tijd om harde voorwaarden te stellen aan een dotatie van 26.000 euro per maand. We moeten snel de volgende stap zetten en Ecolo-Groen! ondersteunt het initiatief van de parlementsvoorzitters om tot een wettelijk initiatief te komen.

Op korte termijn moet een "bonus-malus" systeem voor prinsen en prinsessen geïnstalleerd worden. Als bepaalde afspraken niet worden gerespecteerd, moet de dotatie verminderd worden. Zo gebruik je de dotatie als stok achter de deur. Maar op langere termijn moeten we verder gaan. We pleiten voor een protocollaire monarchie naar Scandinavisch model, zonder politieke macht voor de koning. Dit betekent dat enkel de koning en de kroonprins een dotatie moeten krijgen. Andere leden van het koningshuis moeten zoals elke Belg werken voor hun geld.

De incidenten met prins Laurent hebben een en ander versneld. Groen! is dus voorstander om snel het debat te voeren over een uitdoving van de dotaties, zelfs onder het koningschap van Albert II. Sta me toe te wijzen op het feit dat de aanbevelingen van de werkgroep in de Senaat om de dotaties te herzien al van 2009 dateren en toen werden overgemaakt aan de regering om ze om te zetten in wetgeving. Dat is al die tijd echter niet gebeurd en in januari 2010 moest premier Leterme toegeven dat er vertraging was. We hadden dus al veel vroeger maatregelen kunnen nemen, er werden duidelijk kansen gemist.

Contact: Wouter De Vriendt -