Woningcorporatie Ymere

Ymere heeft best vindbare website volgens Woningcorporatie Web Monitor

14-4-2011

Woningcorporatie Waterweg Wonen heeft beste website van de branche

De kwaliteit van de websites van Nederlandse woningcorporaties is gestagneerd. Vorig jaar kwam de totaal score uit op een 7,2 gemiddeld, dit jaar blijft dit cijfer onveranderd.

De website is sinds dit jaar het belangrijkste communicatiemiddel in de communicatiemix van woningcorporaties in zowel tijd als budget. Dit blijkt uit de Woningcorporatie Web Monitor, een jaarlijks onderzoek naar de effectiviteit van websites van de vijftig grootste woningcorporaties van Nederland door Between-us, uit Breda.

Ymere heeft dit jaar de prijs gewonnen voor best vindbare website. Waterweg Wonen uit Vlaardingen heeft dit jaar de beste website overall, Woonwaard wordt tweede en Mooiland Maasland bekleedt de derde plek.

Online marketing staat in de kinderschoenen
De website is het belangrijkste communicatiemiddel van woningbouwcorporaties, het beter binden en de interactie met klanten verhogen staan hierachter als doel centraal.

Opvallend genoeg staat het verhogen van vindbaarheid bij communicatiemanagers uit de woningcorporatie onderaan de prioriteitenlijst van 2011. Dat terwijl het in toenemende mate een randvoorwaarde is voor succesvolle marketing en verkoop van woningen.

De interventies vanuit Brussel worden steeds groter in de corporatiesector, de klant wordt kritischer en de commerciële concurrentie steeds sterker. Woningcorporaties worden steeds meer gedwongen om zich meer te gaan gedragen als commerciële organisaties. In dat licht is het opvallend dat de commerciële dimensie van een website (vindbaarheid) nog steeds weinig prioriteit geniet.

Op het gebied van vindbaarheid komt de Amsterdamse woningcorporatie Ymere het beste uit de bus. Door veel kwalitatieve content en sterke Google resultaten hebben ze deze positie weten te bemachtigen.

Uitslag Woningcorporatie Web Monitor 2011
Een corporatie met minder verhuureenheden hoeft op online communicatie gebied niet onder te doen voor de grote spelers, dat bewijst Waterweg Wonen dit jaar.


1. Waterweg Wonen
Deze relatief kleine woningcorporatie in de top 50 met 13.000 verhuureenheden uit Vlaardingen heeft dit jaar de beste website van de sector. Dankzij uitstekende Content en sterke Usability zijn ze overtuigend op de eerste plaats terecht gekomen.


2. Woonwaard
Woonwaard maakt dit jaar een stijging van maarliefst 28 posities op de ranglijst door, waardoor ze op de 2e staan. Sterke Content en goede Functionaliteit zijn bij Woonwaard het meest opvallend.


3. Mooiland Maasland
Deze corporatie stond in 2009 en in 2010 op nummer 1 in de Woningcorporatie Web Monitor. Ook dit jaar behoren ze tot een van de drie meest effectieve websites van de branche. Met overall hoge scores op de dimensies Vindbaarheid, Content, Usabiliy en Functionaliteit hebben ze een plaats in de top 3 weten te bestendigen.

Het gebruik van social media leeft in woningcorporatieland Uit ons onderzoek blijkt dat social media op dit moment hot is in de woningcorporatie sector. Bijna 40% van de onderzochte woningcorporaties heeft social media opgenomen in haar communicatiemix voor 2011, nog eens 49% geeft aan dit op zeer korte termijn te gaan gebruiken.

Social media beleid op corporate niveau is echter nog niet doorgedrongen. Hierdoor blijven veel vragen van medewerkers rondom social media in de lucht hangen en is het niet altijd duidelijk wat wel en wat niet gecommuniceerd kan worden via de moderne sociale kanalen.

In de dimensie social media steekt woningcorporatie Nijestee met kop en schouders boven de rest uit. Door proactief gebruik van verschillende social media kanalen en het lanceren van originele concepten rondom social media heeft Nijestee dit jaar als beste uit de bus.

Over de Woningcorporatie Web Monitor
De Woningcorporatie Web Monitor is een jaarlijks terugkerend onderzoek van Between-us naar de effectiviteit van de websites van de vijftig grootste woningcorporaties op de dimensies vindbaarheid, usability, content en functionaliteit. De uitreiking van de Woningcorporatie Web Monitor 2011 vond plaats op dinsdag 12 april in Rotterdam. Meer informatie »