UTZ CERTIFIED wereldwijd grootste leverancier gecertificeerde koffie

Persbericht van UTZ CERTIFIED Foundation

Amsterdam, 14 april - In het eerste kwartaal van 2011 is wereldwijd bijna 40 miljoen kilo UTZ CERTIFIED Good Inside duurzame koffie afgezet. Dat is een stijging van 25% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het hoge volume in het eerste kwartaal 2011 is een voortzetting van de groeitrend in 2010 toen in totaal 12,1 miljoen UTZ gecertificeerde koffie werd verkocht en 30,4 miljoen kilo werd gecertificeerd, in stijging van bijna 50% ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit maakt UTZ CERTIFIED tot het grootste duurzaamheidsprogramma voor koffie ter wereld.

Brazilië is de grootste leverancier van UTZ CERTIFIED Good Inside koffie; van alle door UTZ gecertificeerde koffie is 42%, bijna 17 miljoen kilo, afkomstig uit het Zuid-Amerikaanse land.

Top vijf productielanden Afzet duurzame koffie in milj. kilo kwartaal 1/2011
1. Brazilië 16,9
2. Vietnam 8,0
3. Honduras 6,7
4. India 2,4
5. Colombia 2,0

Aanbod gecertificeerde cacao groeit sterk
Naast koffieboeren worden ook cacaoboeren door UTZ CERTIFIED opgeleid tot professionele en verantwoorde ondernemers. Het aanbod duurzaam geproduceerde cacao zal de komende tijd sterk groeien door het groeiend aantal UTZ gecertificeerde cacaoboeren wereldwijd. Inmiddels zijn cacaoproducenten gecertificeerd in Ivoorkust, Ghana, Papua Nieuw Guinea, Ecuador, Vietnam, Nigeria, Uganda, Congo, Peru, Dominicaanse Republiek en Tanzania.

Duurzaam ondernemen ook economisch interessant
Volgens UTZ CERTIFIED is een van de redenen voor de groei in vraag naar gecertificeerde producten de werkwijze van het programma. De gedragscodes voor koffie, cacao en thee voldoen aan de markteisen en tegelijkertijd analyseert UTZ CERTIFIED de probleemgebieden voor boeren die de meeste impact hebben op productiviteit en duurzaamheid. Hierdoor wordt aangetoond dat duurzaam ondernemen daadwerkelijk een (economische) meerwaarde levert voor zowel milieu en boeren in productielanden als voor bedrijven in de productieketen.

UTZ CERTIFIED gedragscode voor Rooibos gelanceerd In het eerste kwartaal is tevens een belangrijk stap gezet in de verduurzaming van de theesector; UTZ CERTIFIED lanceerde namelijk de UTZ CERTIFIED gedragscode voor Rooibos. Dit is de eerste, internationaal erkende standaard die specifiek is ontwikkeld voor mainstream duurzame Rooibos. De vier Rooibos producenten en twee Rooibos verwerkers die deel hebben genomen aan het pilot project in aanloop naar de goedkeuring van de code zijn inmiddels gecertificeerd.

Onafhankelijkheid boeren versterkt
Wereldwijd zijn momenteel meer dan 160.000 koffie-, cacao- en theeplantages en kleinschalige boeren UTZ gecertificeerd. Van een groot aantal boeren is daarmee de onafhankelijke positie versterkt. De boeren worden getraind in het professionaliseren van hun landbouwpraktijken en bedrijfsvoering. Hierdoor kunnen zij meer produceren tegen lagere kosten en verhoogt de kwaliteit van de producten. Zo kunnen boeren een betere prijs voor een beter product onderhandelen en hun levensstandaard verbeteren. Bovendien krijgen boeren die werken met UTZ CERTIFIED op de wereldmarkt een premie voor hun oogst en hoeven zij geen kosten te betalen voor deelname aan het programma.

Over UTZ CERTIFIED
UTZ CERTIFIED Good Inside is een markt georiënteerd duurzaamheidsprogramma en is een van de grootste certificeerders van duurzaam geproduceerde koffie. Daarnaast heeft UTZ CERTIFIED duurzaamheidsprogramma's ontwikkeld voor cacao en thee. Tevens levert de organisatie het traceerbaarheidssysteem voor duurzame palmolie en katoen. UTZ CERTIFIED's visie is het bereiken van duurzame en transparante agrarische productieketens door boeren op te leiden tot professionele en verantwoorde ondernemers. De industrie neemt op haar beurt verantwoordelijkheid door het inkopen van producten die duurzaam zijn verbouwd. Consumenten kunnen blijven genieten van hun favoriete merken met de zekerheid dat die voldoen aan hun eisen ten aanzien van zorg voor mens en milieu. Voor meer informatie: www.utzcertified.org.

*

Links:
http://www.utzcertified.org



Razende Robot Reporter