Universiteit Leiden

Jordaanse musea kunnen veel verbeteren

Jordanië telt een snel groeiend aantal musea, die echter niet voldoen aan de richtlijnen die internationaal zijn vastgesteld voor het conserveren en tentoonstellen van objecten. Drs. Raed AlGhazawi documenteerde de binnenkwaliteit van negen musea en een hoofddepot. Op 14 april verdedigt hij zijn proefschrift. Â

Ad hoc


Jordanië is rijk aan archeologische vindplaatsen en bovendien wint het toerisme er aan belang. Dat zijn redenen waarom steeds meer musea worden ingericht, vaak op ad hoc-basis. Een andere reden is dat men de lokale bevolking met het eigen culturele erfgoed wil verbinden. Bij het realiseren van musea wordt echter niet of nauwelijks rekening gehouden met de richtlijnen die internationaal worden geaccepteerd voor het conserveren en tentoonstellen van objecten.

Licht en lucht

Deze richtlijnen betreffen onder meer blootstelling aan licht en aspecten van de luchtkwaliteit zoals vervuiling, temperatuur en luchtvochtigheid. Insecten zijn ook nog een bedreiging; het risico op hun schadelijke aanwezigheid is groter naarmate de luchtvochtigheid hoger is. Het binnenklimaat in de Jordanese musea is meestal niet orde omdat het interfereert met het buitenklimaat, via deuren of zelfs open ramen.

Inspectie

Jordanië

Jordanië

AlGhazawi onderwierp negen musea aan een inspectie en boog zich ook over het hoofddepot van het Department van Oudheden (DoA). De onderzoeker lette vooral op het licht (daglicht, kunstlicht, kunstlicht met UV-filtering) en op de luchtkwaliteit. Verder beschreef hij de musea van buiten en van binnen en maakte hij er een plattegrond van. Daarbij maakte hij opmerkingen over de ligging en de toegankelijkheid. AlGhazawi constateerde voorts een gebrek aan deskundig personeel maar ook een gebrek aan betrokkenheid van de kant van de vele (internationale) onderzoekers die betrokken zijn bij de Jordanese opgravingen.

De beste

Het best staat het Museum of Jordanian Heritage ervoor. Het werd opgericht in 1988 en wordt beheerd door de Faculteit der Archeologie and Antropologie van Yarmouk University in Irbid. Daar zijn het binnen- en buitenklimaat in elk geval goed gescheiden. Het pand is met Duitse financiële steun en hulp gericht verbouwd tot museum en de staf is deskundig.

Adviezen

AlGhazawi schreef over de negen musea en het depot analyses die als adviezen kunnen worden opgevat; hij wil met zijn proefschrift bijdragen aan een beter beheer van het Jordanese erfgoed.

Drs. Raed AlGhazawi
Archeologie
Challenges for Jordanian Museums, the role of the environment in preventive conservation
Donderdag 14 april 2011, 16.15
Academiegebouw
Promotor: prof.dr. Wim Willems