FNV KIEM

Ledenvergaderingen over cao BTU

donderdag 14 april 2011

FNV KIEM wil van zijn leden in het Boeken- en Tijdschriften Uitgeverijbedrijf (BTU) weten of zij het cao-voorstel van de werkgevers steunen. De werkgevers beweren van wel, maar FNV KIEM betwijfelt dat. Daarom wordt nu de mening van de leden gevraagd.

Geen structurele loonsverhoging
De werkgevers zijn niet bereid tot een structurele loonsverhoging van 2 procent, zoals voorgesteld door FNV KIEM. Zij willen niet verder gaan dan een eenmalige uitkering van 1 procent. Ook in de tweede onderhandelingsronde op 6 april is het daarom niet gelukt om een nieuwe BTU-cao af te sluiten.

Raam-cao
Tijdens de eerste ronde op 17 maart heeft FNV KIEM voorgesteld om de cao ongewijzigd te verlengen tot 1 januari 2012. Daarnaast is de vakbond bereid om op korte termijn met de werkgevers te praten over de inhoud van een door hun gewenste raam-cao. Daarin worden op hoofdlijnen de arbeidsvoorwaarden geregeld, terwijl de nadere regelgeving wordt overgelaten aan de bedrijfstak. De raam-cao zou moeten gelden voor alle vier de cao's die betrekking hebben op de BTU-sectoren (dus inclusief de cao's voor journalisten).

FNV KIEM is alleen bereid om over een raam-cao te praten als er in 2011 een structurele loonsverhoging van 2 procent wordt doorgevoerd. Deze nadrukkelijke voorwaarde van FNV KIEM is door de werkgeversdelegatie afgewezen.

De werkgevers willen wel praten over een (nieuw) cao-model waarin ruimte is voor maatwerk op individueel of bedrijfsniveau. Maar een structurele loonsverhoging wijzen ze pertinent af. Zij willen niet verder gaan dan een eenmalige uitkering van 1 procent in mei. De werkgevers zijn ongevoelig voor het argument van FNV KIEM dat de sector op 1 januari 2008 voor het laatst een structurele loonsverhoging heeft gehad.

Reorganisaties en banenverlies
Volgens de werkgeversdelegatie is er geen ruimte voor een structurele loonsverhoging omdat die zou leiden tot nieuwe reorganisaties en daarmee banenverlies in de sector. FNV KIEM heeft begrip voor de situatie in de sector (dalende advertentie-inkomsten, dalende omzetten etc.) en heeft zich de afgelopen jaren enorm ingezet om de gevolgen van reorganisaties voor werknemers op te vangen.

Koopkrachtverlies
Er is dus veel aandacht geweest voor de `wijkers' maar het kan niet zo zijn dat dit steeds weer gevolgen heeft voor de `blijvers' in de sector. De werknemers die nog steeds in de sector werken worden al drie opeenvolgende jaren geconfronteerd met koopkrachtverlies. Zelfs de nu door FNV KIEM gevraagde 2 procent structurele loonsverhoging kan dat verlies niet dekken.

Ledenvergaderingen
Toch blijven de werkgevers bij hun standpunt. Zij zijn er van overtuigd dat de leden het met hen eens zijn. Omdat wij die overtuiging (nog) niet hebben organiseren wij de komende weken een aantal ledenvergaderingen.

18 april 2011
BDU Barneveld 11.00 uur
Reed Amsterdam 13.00 uur (met De Unie en CNV)
Reed Doetinchem 16.00 uur (met De Unie en CNV)

20 april 2011
Noordhoff` Houten 16.00 uur (met CNV)

21 april 2011
Meulenhoff Amersfoort 16.30 uur
Zwijsen Tilburg 17.00 uur

26 april 2011
Wolters Kluwer Deventer 12.30 uur (met De Unie en CNV) Malmberg Den Bosch 16.00 uur
! De bijeenkomst van Malmberg vindt plaats op de vestiging De Beverspijken 5, 5221 EE Den Bosch (Industrieterrein de Vutter)

27 april 2011
Sanoma Hoofddorp 16.00 uur (met CNV)
SDU Den Haag 17.00 uur

28 april 2011
Wolters Kluwer Alphen a/d Rijn 12.30 uur (met De Unie en CNV) Keesing Amsterdam 16.00 uur

Staat jouw bedrijf niet op de lijst maar wil je wel graag een ledenvergadering bijwonen? Neem dan contact op met de vakbondsonderhandelaars. FNV KIEM gaat het dan organiseren. Wil je een individuele reactie kwijt? Stuur een mailtje naar vakbondsadviseur@fnv-kiem.nl of reageer op dit bericht.