CDA


Nieuws
Problemen op de Veluwelijn nog lang niet opgelost donderdag 14 april 2011

In maart heeft de CDA-fractie vragen gesteld over het functioneren van de Veluwelijn, tussen Apeldoorn en Zwolle. Inmiddels heeft de fractie van het college van Gedeputeerde Staten antwoord gekregen op de vragen. Ook daarover ontstond met enkele betrokkenen in de regio weer een discussie, omdat het antwoord op de problemen met betrekking tot de scholieren niet juist zouden zijn.

De mening van het bestuur over deze problemen
De eerst vraag was: âWat is uw mening over de boven gesignaleerde problemen ?â
Daar heeft de fractie het volgende antwoord op ontvangen: âDe provincie heeft de problemen rondom de Veluwelijn uiteraard ook geconstateerd en betreurt het ten zeerste dat deze problemen zijn ontstaan en voert dan ook in samenwerking met de vervoerder Syntus, die verantwoordelijk is voor de exploitatie van de Veluwelijn, enkele oplossingen voor de geconstateerde problemen en voor een deel ook enkele aanvullende verbeteringen per 3 april 2011 in.

Het doorvoeren van de oplossingen en verbeteringen kost wat tijd omdat er een periode van 13 weken nodig is om goedkeuring te krijgen van de dienstregelingscommissie en de roostercommissie van de vervoerder, aangezien het hier ingrijpende veranderingen in de roosters betreft.â

Structureel of incidenteel?
Op de vraag of deze problemen van incidentele of structurele aard zijn, kregen de fractie het volgende antwoord: âZoals al eerder is gecommuniceerd, is er sprake geweest van aanloopproblemen bij de start van de concessie die te maken hadden met een invulling van de dienstregeling door de vervoerder die niet haalbaar bleek te zijn. Met het opstarten van de Veluwelijn is het voorgekomen dat scholieren die vanuit Epe en Heerde richting Zwolle reizen met een aanzienlijk langere reistijd te maken kregen. Voor de scholieren vanuit Epe en Heerde richting Zwolle wordt nu gewerkt aan tijdelijke oplossingsrichtingen.â

Communicatie over de problemen
Voor wat de communicatie rondom de Veluwelijn betreft, is het eerste aanspreekpunt de vervoerder Syntus. Het is de bedoeling dat er eind maart nog een nieuwsbrief uitkomt. De vervoerder gaat om de aandacht te vestigen op de wijzigingen in de dienstregeling en moet ruim communiceren over de reismogelijkheden met lijn 90 en 294.

Verder heeft het provinciebestuur toegezegd om samen met de vervoerder en de betrokken gemeenten de situatie nauwlettend in de gaten houden. Dat doet men door middel van het ontwikkelteam, dat een eerste evaluatie van de concessies zal doen. Naar aanleiding van de uitkomsten van de evaluaties zullen eventueel nog andere maatregelen genomen worden. Het onderzoek daarnaar loopt tot medio mei van dit jaar. Begin maart doet de provincie een kwalitatief onderzoek onder de huidige reizigers naar hun ervaringen en in april een onderzoek naar de uitvoering van de dienstregeling en lijnvoering. De uitkomsten van de onderzoeken wordt betrokken bij de besluitvorming rond de Veluwelijn.

Standpunt van de CDA-statenfractie
De fractie heeft de antwoorden voorlopig voor kennisgeving aangenomen, maar zal de situatie nauwkeurig in de gaten houden. Er zullen geen aanvullende vragen gesteld worden, ondanks kritische geluiden uit de regio over de antwoorden. De fractie wil in de eerste plaats de situatie zelf gaan bekijken door een werkbezoek te plannen, en in contact komen met betrokkenen, om nog beter een oordeel te kunnen hebben over de problemen en de mogelijke oplossingen. Daarna en daarbij wil de fractie de problemen ook in de Staten aan de orde stellen, met name in de commissie MIE, waar mobiliteit op de agenda staat. Belangrijk daarbij is dat de fractie ook weet wat het resultaat van de aangekondigde maatregelen is en dat vraagt enige tijd om die een kans te geven.


Albert Schol (e-mail: albertschol@hetnet.nl)