Gemeente Valkenswaard


Metingen geluidsoverlast in centrum

Een van de zaken, die in zijn algemeenheid tot ergernis leiden, is geluidsoverlast. Belangrijkste bron van geluidsoverlast in het centrum van Valkenswaard is doorgaans (behalve het lawaai van wegverkeer) afkomstig van evenementen en van aanwezige horecagelegenheden.

Maatwerk per horecagelegenheid
Om geluidsoverlast van horecagelegenheden aan te kunnen pakken, heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om het komende half jaar zogenaamde Holametingen te laten verrichten om het maximaal toegestane binnenniveau te kunnen bepalen bij de horecagelegenheden op de Markt (Hola = Horeca - Lawaai). Op basis van deze metingen worden maatwerkvoorschriften opgesteld per individuele horeca-onderneming. Verwacht wordt dat de werkzaamheden in oktober zijn afgerond.

Handhaving
Na het afronden van de Holametingen heeft de gemeente een goed instrument in handen om consequent en effectief handhavend op te treden tegen cafés die zich niet aan de geluidsnormen houden. Bij overtreding kan dit onder andere betekenen dat een geluidsbegrenzer verplicht wordt.

In overleg met de horeca wordt het horecastappenplan 2011 aangepast. Het horecastappenplan is een beleidsregel waarin wordt vastgesteld hoe de gemeente optreedt tegen overtredingen binnen de horeca. De vertegenwoordiging van de bewoners van het centrum is op de hoogte van de voorgenomen maatregelen


* De Hofnar 15, 5554 DA Valkenswaard, T 040-2083444