Gemeente Valkenburg aan de Geul

Samenwerking zoekt nieuwe vorm

De colleges van Gulpen-Wittem en Vaals zijn gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat verdere samenwerking in de huidige vorm niet haalbaar is. Daarna is overleg geweest met Valkenburg. De afzonderlijke raden zijn inmiddels geïnformeerd.

De verschillen tussen Valkenburg aan de ene kant en Gulpen-Wittem en Vaals aan de andere kant blijken zo groot dat de gemeenten niet binnen het beoogde samenwerkingsverband tot overeenstemming kunnen komen. Grootste verschil zit hem in het feit dat Valkenburg graag bij de start van een proces van tevoren meer in detail wil weten waar men uitkomt, wat het eindresultaat is en wat dit gaat kosten. Gulpen-Wittem en Vaals daarentegen hebben als insteek dat zij een proces met vertrouwen ingaan en organisch van grof naar fijn richting een eindproduct werken, uiteraard ook binnen verantwoorde financiële marges. Dit fundamentele verschil in het werkproces bleek onoverbrugbaar.

Alle drie de partijen vinden het bijzonder jammer dat de ambtelijke fusie niet doorgaat. Dat neemt echter niet weg dat er wel degelijk themaâs zijn waar de gemeenten de samenwerking blijven opzoeken, zoals bijvoorbeeld op het gebied van de Wmo, het Centrum voor Jeugd en Gezin of binnen het samenwerkingsverband Maastricht-Heuvelland. De meerwaarde van samenwerking wordt hier beslist nog steeds gezien.

âAls er een nieuwe organisatie wordt gebouwd is het van belang dat deelnemers dezelfde taal spreken en op cruciale punten overeenstemming hebben bereikt, anders is het proces niet te managen. Het is een fikse kater, maar we moeten concluderen dat de opdracht van 20 december om met zân drieën concreet vorm en inhoud te geven aan de doelen niet uitvoerbaar bleek.â Gulpen-Wittem en Vaals leggen de opdracht nu terug bij de raden met de vraag hoe de samenwerking tussen de twee gemeenten moet worden voortgezet, omdat we de ontstane eensgezindheid en saamhorigheid niet kwijt willen rakenâ, aldus de burgemeesters Van Loo en Van den Tillaar. De raden van beide gemeenten zullen binnenkort in een gezamenlijk overleg een start geven aan de heroriëntatie. Hiertoe zal door de respectievelijke colleges een notitie worden voorbereid.

âValkenburg aan de Geul is en blijft overtuigd van de noodzaak tot samenwerken. Thans is gebleken dat het spoor van één gezamenlijke ambtelijke organisatie een stap te ver is. We hebben veel geïnvesteerd in elkaar en dat zal zeker tot resultaten leiden in de komende tijdâ, aldus wethouder Dauven van Valkenburg aan de Geul. Daar waar we al actief samenwerken met Gulpen-Wittem en Vaals zullen we dat zeker blijven doen, zoals onze gezamenlijke Heuvelland agenda en de vruchtbare samenwerking met Maastricht en de Provincie voor wat betreft de gezamenlijke gebiedsontwikkelingâ, aldus het college van Valkenburg aan de Geul.
Â