Ministerie van Defensie

Marine ruimt bijzonder explosief zwaargewicht

14 april 2011, 12.14 uur

De Nederlandse mijnenjager Hr. Ms. Willemstad heeft vanmorgen een extreem zware Duitse invloedsmijn voor de Schotse kust gevonden en opgeblazen. Gisteren ruimde het schip al een Britse grondmijn.

"Een hele bijzondere ontdekking", vertelt de commandant van de mijnenjager, luitenant-ter-zee Paul Bijleveld. "In oktober 1939 legde de Duitse onderzeeboot U31 een offensief mijnenveld van 18 stuks voor de kust van Loch Ewe." 3 projectielen ontploften door aanwezigheid van Britse schepen. HMS Nelson raakte zwaar beschadigd. HMS Promotive en HMS Glenbalyn zonken. "Van de overige nooit gevonden mijnen is er nu dus 1 onschadelijk gemaakt." Dit gebeurde uit veiligheidsoverwegingen op 1 mijl uit de kust. Voordat de mijn tot ontploffing kon worden gebracht, trokken marineduikers deze met hefbanden uit het zand. "Een hachelijke operatie die door het personeel professioneel is geklaard." De Willemstad sleepte het gevaarte naar de springlocatie.

De GN invloedsmijn wordt opgeblazen. Foto: ministerie van Defensie.

Hr. Ms. Willemstad, deelnemend aan een internationale oefening voor de Schotse kust, kreeg opdracht om oefenmijnen in de aanlooproute naar Loch Ewe onschadelijk te maken. Hierbij ontdekte de mijnenjager wederom een echt explosief in de ingang van de baai. Met het onderwatervaartuig Seafox is de mijn geïdentificeerd. Het ging om een Duitse invloedsmijn van het type GN, één van de meest beruchte uit de Tweede Wereldoorlog. De 3.38 meter lange mijn is voorzien van een explosieve lading van 907kg hexaniet. Dit staat gelijk aan 1.100 kg TNT. De mijn is niet alleen voorzien van een akoestische en magnetische ontsteking, maar ook van boobytraps.