D66

donderdag 14 april 2011

D66 verwelkomt directe EU sancties Iraanse mensenrechtenschenders

Europarlementariër Marietje Schaake reageert verheugd op de gerichte sancties die de EU per direct oplegt aan mensenrechtenschenders in Iran.

Vanochtend werd een lijst van personen gepubliceerd aan wie reisbeperkingen worden opgelegd en van wie tegoeden worden bevroren. Op de lijst staan namen van onder anderen het hoofd van de Iraanse nationale politie, rechters en topfiguren in de Revolutionaire Garde. De verantwoordelijken voor mensenrechtenschendingen zullen de gevolgen van deze sancties direct voelen en dat is van groot belang. Schaake: "Het is voor het eerst dat individuen in Iran die mensenrechten schenden of daartoe opdracht toe geven verantwoordelijk worden gehouden. Dit is een hele concrete actie van de EU. "

Straffeloosheid moet stoppen

Volgens Schaake laat de EU met deze gerichte sancties eindelijk zien dat zij de rechten en vrijheden van burgers niet alleen met woorden maar ook met daden ondersteunt. De Europarlementariër meent dat de sancties op het juiste moment komen: "De onrust in met name Syrië maakt de regering in Teheran nerveus en het gebruik van geweld om demonstraties te stoppen zal nog erger worden. Straffeloosheid moet plaats maken voor rechtvaardigheid."

Meer dan alleen maar het nucleaire vraagstuk

In gesprekken tussen de EU en Iran werd vooralsnog vooral over de nucleaire ambities van Iran gesproken. De brede economische sancties hebben wat betreft het nucleaire vraagstuk nog niet tot de gewenste resultaten geleid. "Naast het nucleaire dossier zijn ook rechtvaardigheid en mensenrechten belangrijk voor stabiliteit en veiligheid in Iran, en daarmee ook in de regio. De EU laat na aandringen van het Europees Parlement zien dat zij de bevolking van Iran niet in de steek laat", aldus Schaake.