Ondernemers: lagere inkomensbelasting niet via hogere BTW

Persbericht van VNO-NCW

Ondernemers: lagere inkomstenbelasting niet via hogere BTW

Den Haag, 14 april 2011 - De ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland onderschrijven de visie van Staatssecretaris Weekers om de tarieven van de inkomstenbelasting te verlagen, maar zien niets in de plannen om dit te betalen uit uniformering van het BTW-tarief (19 procent) en vooruitlopend daarop verhoging van het lage tarief (van 6 naar 8). Het voorstel om het lage tarief te verhogen, is schadelijk voor consumenten en bedrijven, en komt ook nog eens op een moment dat het herstel van de crisis veel bedrijven nog niet heeft bereikt.

VNO-NCW en MKB-Nederland waarschuwen dat het effect van een verschuiving van de belastingmix niet moet worden overschat. Een verhoging van de kosten van levensonderhoud doet de voordelen van verlaging van de inkomstenbelasting weer teniet.

De ondernemingsorganisaties wijzen verder op het belang van een concurrerend vestigingsklimaat van Nederland. De in Nederland gevestigde internationale ondernemingen hebben een zeer grote toegevoegde waarde voor de hele Nederlandse economie. Het is daarom van belang dat de staatssecretaris zich actief inzet om deze belangrijke bedrijven met hun hoofdkantoren te binden aan Nederland. Hier hoort ook bij dat stappen worden gezet om de dividendbelasting - een belasting die ook Europees onder vuur ligt - af te schaffen.

De technische problemen van het toekomstperspectief van een winstbox als vervanging van de zelfstandigenaftrek moeten eerst nader worden onderzocht voordat stappen die richting op worden gezet. De ondernemers missen een fiscaalvriendelijke
behandeling van investeringen in het MKB.




Razende Robot Reporter